Håkan fick livet tillbaka

Håkan Johansson i Virserum har fått sitt liv tillbaka sedan han blev beviljad hemdialys. För innan gick den mesta tiden åt till att resa fram och tillbaka till sjukhuset i Kalmar men i och med att han nu får dialys i hemmet så kan han åter ägna sig åt sina fritidsintressen.

Håkan Johansson i Virserum har fått livet tillbaka sedan han beviljades hemdialys.

Håkan Johansson i Virserum har fått livet tillbaka sedan han beviljades hemdialys.

Foto:

Hultsfred2011-09-29 06:25


För cirka fyra år sedan drabbades Håkan Johansson i Virserum av en allvarlig blodcancer som resulterade i att hans njurar slutade upp att fungera, därför tvingas han nu att genomgå dialys fem dagar i veckan för att rena blodet från gifter.
Under de första tre åren tvingades Håkan att åka till sjukhuset i Kalmar för att genomgå sin dialysbehandling och det innebar långa dagar då han vanligtvis var tvungen att gå upp halv fem på morgonen för att åka taxi till sjukhuset där en fyra timmar lång behandling väntade.
- Det var tråkigt, Det var som ett heltidsarbete då jag lade över 40 timmar i veckan på dialys i Kalmar. det blev långa dagar då bara resandet tog fem timmar per gång, berättar Håkan Johansson.

Sköter det själv
Men sedan ett halvår tillbaka slipper Håkan de långa resorna till Kalmar då han blivit beviljad hemdialys. För landstinget har installerat en dialysmaskin i hans villa i Virserum som han nu sköter helt själv.
- Jag fick gå en kurs på sjukhuset där jag klarade av alla tester och fick därmed ett certifikat på att jag klarar av att sköta maskinen, säger Håkan Johansson.
Så fem dagar i veckan sköter han nu sin dialys helt själv, vilket omfattar allt från att sätta de stora dialysnålarna i armen till att mäta blodtryck och föra journal över alla värden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om