Halvfulla klassrum: Inställda skolskjutsar märktes mest i Mörlunda

Beslutet att ställa in skolskjutsarna märktes mest på Emådalskolan i Mörlunda.
Där har många av klassrummen varit halvfulla när det saknades så många som 50 elever i fredags och ett 30-tal i går.

Halvfullt i klassrummen. Beslutet att ställa in skolskjutsarna märktes mest i Mörlunda, där 75 av skolans 130 elever reser.

Halvfullt i klassrummen. Beslutet att ställa in skolskjutsarna märktes mest i Mörlunda, där 75 av skolans 130 elever reser.

Foto: Lotta Madestam

Hultsfred2018-03-06 11:00

Emådalskolan är den skola i kommunen dit flest elever tar sig med skolskjuts när så många som 75 av skolans 130 elever reser. Näst flest resande elever har Vena med sina 27.

- En bidragande orsak är att vi har 25 nyanlända som reser med egen buss från Virserum till Mörlunda, med anledning av att Prolympia inte har plats för alla. Sedan ingår ju Rosenfors i upptagningsområdet, plus att det är många byar runt omkring så vi har i särklass flest resande elever på Emådalskolan, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Ingen lyckad kombo

I fredags saknades det 50 elever på skolan, i går ett 30-tal. I årskurs två exempelvis var bara 6 av 13 på plats, och i trean 10 av 16.

- Inställda skolskjutsar i kombination med stor sjukfrånvaro har gjort att flera av oss bara haft halva klasser, säger läraren Malin Hägg. När det är en så stor andel borta är det svårt att bedriva undervisningen utifrån grundplaneringen. Vi kan inte börja med nya arbetsmoment samtidigt som vi måste ha fullgod undervisning för de som är här.

Eleverna nöjda

Eleverna i årskurs tre var inte på något sätt missnöjda över att behöva vara i skolan, trots att deras kamrater fick två extra lediga skoldagar.

- Det har varit lugnt och skönt och vi har fått mer tid med läraren, sa eleverna innan de läste vidare i sina låneböcker.

På egen hand

Samtidigt visar ju siffrorna att flera tagit sig till skolan på egen hand.

- Många föräldrarna ska ju ändå till jobbet, och somliga kanske rent av passerar skolan, då har de skjutsat sina barn samtidigt, säger Ulrika Stolt på utvecklingskontoret. Det har gjort att inte fullt lika många som har skolskjuts saknats de här båda dagarna.

- För vi tar självklart emot alla, tillägger Martin Snickars. Vi är dock noga med att föräldrarna ska göra en frånvaroanmälan, så vi vet vilka som ska komma och vilka som är hemma. Det är viktigt att veta var alla är.

Hur är din samlade bild av hur det fungerat, sedan ni tog beslutet att ställa in skolskjutsarna?

- Jag tycker det fungerat bra, och vi ska även göra en utvärdering så vi vet vad vi kan göra bättre om det händer igen. Nu visade det sig ju inte bli lika jobbigt på vägarna på måndagen, men i torsdags visade väderprognoserna en hel del snö även efter helgen, samtidigt som entreprenörerna sa att det var svårt och halt på de mindre vägarna. Vi tyckte att det skulle bli så rörigt om vi ändrade beslutet. Vi ville vara så tydliga som möjligt och jag tycker att vi lyckades så bra vi kunde.

Mindre mat

Även Annika Österberg, enhetschef på kostenheten är nöjd. Hon tycker att informationen om hur många barn som saknats varit jättebra från skolan.

- Det är tacksamt så vi kan justera mängden mat som ska lagas. Vet att tjejerna ute i köken också är nöjda, att de fått information i god tid så det inte lagas en massa mat i onödan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om