Halvvägs på vandringsleds-projekt

Projektet "På god väg 2.0" satsar på att rusta upp och göra åtta utvalda vandringsleder i kommunen mer tillgängliga med hjälp av bland annat nya skyltar. "Vandring och naturupplevelser är lite på tapeten just nu."

Under ett två år långt projekt görs åtta vandringsleder i kommunen mer tillgängliga. Maria Bohlin är projektledare för projektet.

Under ett två år långt projekt görs åtta vandringsleder i kommunen mer tillgängliga. Maria Bohlin är projektledare för projektet.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2019-08-15 09:00

Det säger Maria Bohlin, som är projektledare för "På god väg 2.0" från kultur- och fritidsförvaltningen.

En annan bakomliggande orsak till att projektet genomförs är att det inkommit en del klagomål från personer som tyckt det varit svårt att hitta runt på lederna.

Projektet är ett samarbete mellan Hultsfreds kommun, Astrid Lindgrens hembygd, Leader, Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Under 2018 påbörjades arbetet som innebär att två leder i Hultsfred, tre i Järnforsen, två i Virserum samt Lönnebergaleden kommer att utrustas med nya, enhetliga skyltar med information och hänvisning, bänkar och etappblad. Ett exempel på hur det tar sig uttryck finns vid dammen i Kalvkätte där Hammarsjöleden börjar, där finns en informationskylt placerad som den nyfikne kan läsa för att få veta mer om dammen och det sågverk som funnits där tidigare.

Projektet är beräknat att vara färdigt 2020. Halva tiden av projektet har passerat och med drygt ett år kvar av projekttiden så känner Maria Bohlin en viss oro för att möta deadlinen:

– Vi hade förväntningar om att mer skulle vara klart till den här sommaren då många vill ut och vandra. Till nästa sommar hoppas vi att det ska vara helt klart, säger hon.

– Projektet är bara en liten del utöver våra ordinarie arbetsuppgifter men får ta den tid som behövs, förklarar Maria Bohlin.

Sedan projektet drogs igång i oktober förra året så har man hunnit gå igenom lederna i Hultsfred till stor del och påbörjat arbetet på de andra berörda lederna.

– Hammarsjöleden och Hammarsjön runt har gåtts igenom och är i stort sett klara, det ska bara upp infotavlor där, berättar Maria Bohlin.

Arbetet har påbörjats i Virserum och Järnforsen. Enligt Maria Bohlin så har man inte hunnit så långt med Lönnebergaleden, som är 55 kilometer lång, men arbetet där fortgår.

Claes-Göran Johansson är arbetsledare för den praktiska biten av projektet, tillsammans med Erik Waldermansson. Ledernas underhåll sköts i samarbete med ideella föreningar på plats i respektive ort.

Vad som händer efter att projektet gått i mål nästa år vet inte Maria Bohlin i dagsläget:

– Det finns ju fler leder i kommunen som inte är med i projektet, så vi får se om projektet kan komma att utökas i framtiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!