Pleijert (KD) blev årets raket i kommunvalet

Folke Pleijert fick sju procent av KD:s röster i kommunvalet i Hultsfred. "Jättekul att få ett så stort förtroende från väljarna", säger Pleijert som inte gör anspråk på några toppositioner i kommunpolitiken.

Folke Pleijert är lantbrukare på Tveta gård utanför Mörlunda. Han fick 83 personröster i kommunvalet och 41 i riksdagsvalet.

Folke Pleijert är lantbrukare på Tveta gård utanför Mörlunda. Han fick 83 personröster i kommunvalet och 41 i riksdagsvalet.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-09-19 16:55

Med 83 personröster blev lantbrukaren från Tveta den mest kryssade kristdemokraten. Han kryssade sig bland annat förbi Åke Nilsson och Anders Andersson.

– Det känns smått överväldigande. Det var ingenting jag hade räknat med precis, men det är fantastiskt roligt att känna det förtroendet. Framför allt är det jättekul att vi är så många som har fått så mycket personröster, säger Folke Pleijert.

Varför tror du att du fick så många personkryss?

– Man får väl hoppas att folk har förtroende för mig helt enkelt. Men det är inte jag människa att analysera.

– Det skapar lite problem i och med att jag brukar säga att låga förväntningar är de glada överraskningarnas moder. Men det är jättekul.

undefined
Folke Pleijert är lantbrukare på Tveta gård utanför Mörlunda. Han fick 83 personröster i kommunvalet och 41 i riksdagsvalet.

Någon direkt personvalskampanj har han inte haft i kommunvalet, och det var dessutom hans första valrörelse. Vilken betydelse personrösterna kommer att ha när olika poster ska fördelas återstår att se.

– I första hand är det väl Anders Andersson och Åke Nilsson som sköter de förhandlingarna. Sedan får vi försöka titta inom partigruppen vem som är mest lämpad för vad. Det finns ingen prestige, utan det är bästa person till lämpligast uppgift helt enkelt.

Kommer du att göra anspråk på posten som förste vice ordförande i kommunstyrelsen?

– Absolut inte, säger Folke Pleijert som menar att Åke Nilsson (KD) bör fortsätta på den posten.

– Jag är fortfarande med för att se och lära. Sedan är det klart, har man gått in i det här, engagerat sig och ställt upp på valsedlar vill man ta en plats och få ett ansvar efter valet också. Vi får se var det slutar, men Åke är vår gruppledare och etta inom kommunen, så jag ser det som självklart att han fortsätter där. 

– Sedan får vi se om vi får någon ytterligare ersättarplats i kommunstyrelsen eller liknande. Det är absolut intressant.

Du skulle nöja dig med en ersättarplats?

– Ja, det skulle jag göra. Jag har suttit som ersättare i miljö- och byggnadsnämnden. Jag vet därifrån att man kan vara med och påverka från en ersättarplats också.

Men det verkar ändå som att väljarna vill se dig på en framskjuten position?

– Ja, man får väl ändå tolka det så. Det är givetvis en av sakerna som tas med i beräkningen när vi fördelar de uppgifter som ska göras mellan oss. Men det är tidigt än att börja prata om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!