Han vill skapa förståelse med humor

Han skämtar om ett så ömtåligt ämne som funktionsnedsättning. Eric Löwenthal valde att göra en komisk show om att vara pappa till 25-årige Alexander, som är gravt utvecklingsstörd. – Om inte jag berättar min sons historia, vem gör det då? Han kan det inte.

Eric Löwenthal vill skapa förståelse med humor. Foto: Robert Eldrim, Medljus

Eric Löwenthal vill skapa förståelse med humor. Foto: Robert Eldrim, Medljus

Foto:

Hultsfred2017-03-21 15:34

Det brukar skrattas mycket, när Eric Löwenthal roar. Det har hunnit bli 120 föreställningar under de två år som ståuppshowen Fadern, med undertiteln "I faderns, sonens och försäkringskassans namn", spelats.

– Det är egentligen ett omöjligt ämne att göra humor på, erkänner Eric Löwenthal. Och publiken brukar vara rädd för att skratta på fel ställe. Men det är tydligt vad jag har för syfte, på vems bekostnad jag skämtar, att jag står på min sons sida. Jag gillar att dra ner brallorna på dumheten.

Allas våra fördomar

Han skämtar om allas våra fördomar och showen handlar om att sonen inte blir sedd som människa, om regelverket och all byråkrati som anhöriga till funktionshindrade måste tampas med. Försäkringskassans stelbenthet, kommunala nedskärningar, hjälpmedelscentralen, färdtjänst...

Man måste vara jurist och heltidsanställd, för det är så många instanser man måste ta hand om som anhörig eller funktionshindrad, säger Eric Löwenthal som gjort en föreställning om sitt och sonens liv.

På tisdag gästar han Valhall och Hultsfred för att sätta upp showen som belönats med utmärkelser som Årets humorföreställning och Årets stördaste komiker och den har nominerats till Årets föreställning inför Svenska standupgalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!