Den tyske stigfinnaren som älskar Småland

Christian Holzers framgångsrika bokförlag Basebo har specialiserat sig på böcker om Smålands natur och vandring.

"Jag har konstigt nog inte några gröna fingrar. Det som växer, det växer", säger Christian Holzer.

"Jag har konstigt nog inte några gröna fingrar. Det som växer, det växer", säger Christian Holzer.

Foto: Carl Abrahamsson

Hultsfred2022-07-04 05:00
undefined
"Jag har konstigt nog inte några gröna fingrar. Det som växer, det växer", säger Christian Holzer.

– Jag kommer ursprungligen från Pfalz, berättar Christian Holzer över en kopp kaffe i köket i Basebo utanför Hultsfred. Det är Tysklands största sammanhängande skogsområde och där väcktes definitivt mitt skogsintresse. Man öppnade bara dörren och gick rakt in i skogen och kunde ströva fritt och utforska närområdet.

– Jag studerade i Stockholm i början av 80-talet. Jag kände en viss längtan tillbaka till Sverige efter det. Vi semestrade här ibland. Vi var bland annat i Hultsfred och hyrde ett hus här nere vid sjön och då såg vi att just det här huset i Basebo var till salu. Vi köpte det direkt 1996. Vi hade det främst som semesterhus men 2003 flyttade vi hit på heltid.

– Jag och min fru kom först att jobba med uthyrning av stugor, fortsätter Holzer. Till slut hade vi 45 sängar att ta hand om och det kunde vi leva på. Gästernas första fråga är alltid ”Hur blir vädret i morgon?” Det kan jag ju inte svara på... Men den näst vanligaste frågan är ”Vad ska vi göra?” Jag började därför samla ihop lite idéer i pärmar i stugorna, och till slut blev det till boken Hitta Naturen. Den tog snabbt slut på svenska och tyska, och det kom precis en ny version som har ett extra kapitel om Djursdala.

undefined
Christian Holzers förlag i Basebo växer stadigt. "Nu vill jag ge ut mitt drömprojekt."

Boken Hitta Naturen finns som de flesta av Holzers böcker även på tyska. Framgången med hans användbara vandringsguide ledde direkt till fler bokprojekt i samma genre.

– Jag gav ut boken Dagsutflykter i Småland och den blev också populär. Och därefter blev det Småland för barn. När jag väl kommit så långt började jag få mer uppmärksamhet och då bad Litteraturnod Vimmerby mig att hjälpa dem att sätta samman novell- och diktsamlingen Körverk.

– Jag håller på med mitt drömprojekt just nu, avslöjar Holzer. Jag utgår från vackra platser i Småland där det hänt något speciellt. Det kan ha varit en strid, ett bröllop, ett mord, eller historier om originella figurer. Bland annat har jag en historia om en man i ett torp på 30-talet som aldrig stängde av sin radio för han ville alltid låta alla tala till punkt. Han var nog ganska snäll. Jag utvecklar det till ett resonemang om hur vi själva förhåller oss till media idag. 

undefined
Christian Holzer har inte tröttnat på Småland efter 25 år. "Det bästa med Småland är att det finns så stor mångfald här."

Christian Holzers starka naturintresse etablerades redan när han var barn. Han hoppas att hans böcker kan inspirera både vuxna och barn att på liknande sätt bara ge sig ut och upptäcka spännande saker i skog och mark.

– Min egen syn på Småland har inte förändrats men naturen har nog gjort det. Efter de här 25 åren som jag bott här finns det nu mycket mindre naturskog och fler kalhyggen, och dessutom fler och större bilvägar. Men vattenkvaliteten i vissa sjöar har också blivit bättre, det måste jag säga.

– Det finns definitivt en tysk romantik kring Småland. Det är en irrationell kärlek till både Sverige och naturen. Mycket har naturligtvis med Astrid Lindgren och hennes böcker att göra: paradiset i Bullerbyn. Sedan har Sverige inte varit i krig på 200 år. Man tittar på ett land i fjärran med en vacker natur och som dessutom är fredligt. Det är det välbevarade paradiset för tyskarna!

– Det bästa med Småland är att det finns så stor mångfald här, avslutar Christian Holzer. Havet, kusten, ängsmark, kulturmark, produktionsskog, naturskog. Visst är det vackert att vandra i fjällen och så, men mångfalden här i Småland är fantastisk. Jag blir aldrig trött på det här landskapet. Man kan alltid hitta något som faller i smaken.

undefined
"Hållbarhet är viktigt för mig. Solpanelerna på gården har varit den bästa investering jag någonsin gjort."
Christian Holzer

Ålder: 63 år 
Yrke: Författare och vd för Basebo förlag
Bor: Hus i Basebo utanför Hultsfred
Aktuell med: Flera böcker om Smålands natur och upplevelser. Håller också på med sitt "drömprojekt", en bok med utgångspunkt från vackra platser runtom i Småland där speciella saker inträffat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!