Hans konstverk pryder numera torget: "Snopen och glad och rörd"

"Gitarrspelaren" försvann när Norra Oskarsgatan byggdes om. Men nu har det populära konstverket fått en ny plats i centrala Hultsfred. "Jag blev både snopen och glad och rörd", säger konstnären Magnus "Wesse" Westrin.

Magnus "Wesse" Westrin med sitt konstverk "Gitarrspelaren" som har placerats på Tors Plan i Hultsfred.

Magnus "Wesse" Westrin med sitt konstverk "Gitarrspelaren" som har placerats på Tors Plan i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-07-04 17:19

Magnus Westrin hade tidigare en smidesverkstad i Hultsfred där han gjorde konsthantverk. Men det var svårt för kunderna att hitta till verkstadslokalen. Därför ville han ge dem lite hjälp på traven.

– Jag ställde en gubbe vid Sibylla och bytte den varje år, säger han och berättar att det har varit en rad olika figurer genom åren.

– Jag minns inte allihop. Någon har vinkat, två har stått och hållit om varandra.

Den sista gubben som har stått vid gatuköket på Norra Oskarsgatan var "Gitarrspelaren".

– Jag bodde i Norrland i tio år efter att jag lade ner firman, men gubben har stått kvar tills vägbyggena började. Då tog de bort gubben.

undefined
"Gitarrspelaren" är inte bara ett konstverk utan fungerar även som fotoplats.

Det visade sig att kommunalteknikförbundet ÖSK hade tagit hand om konstverket. Magnus Westrin blev uppringd av Alexander Henningsson som berättade att de ville sätta upp den gitarrspelande gubben på en ny plats. Sagt och gjort. Nu pryder den Tors Plan i centrala Hultsfred.

– Det här är jättekul för mig, säger Magnus Westrin som konstaterar att gubben passar bra utanför musikhotellet, Hotell Hulingen.

Varför valde ni att placera den på torget?

– Vi läste av diskussioner som dök upp spontant i sociala medier. Vi hade en tanke internt också att den kanske borde stå här. Det blev ett naturligt val, säger Alexander Henningsson från ÖSK.

Är tanken att det ska bli lite av en turistattraktion?

– Vi ville ha en naturlig fotoplats som visar lite av vårt arv, som är musiken. Det är extra kul att det är en gubbe som spelar på ett instrument, säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare på kommunen.

undefined
"Vi ville ha en naturlig fotoplats som visar lite av vårt arv, som är musiken", säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare.

Hon berättar att gubben kan komma att flyttas framöver, men att de för stunden valt att ställa den på torget.

– Vi tyckte att det var lite kul att den kom hit just i dag när det är första kvällen för Sommarkväll i centrum.

Fem torsdagskvällar i sommar bjuder man in till aktiviteter för hela familjen på Tors Plan. Det utlovas allt från allsång till streetbasket.

– Evenemanget har kommit fram ur dialog med näringslivet, sedan blandade vi in föreningslivet också, säger Frederika Svensson och tillägger att sommarkvällarna ska ge underlag för en diskussion om vad torget ska användas till i framtiden.

– Vi testar vad det finns för möjligheter med torget och vad folket vill ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!