Snart jobbar 100 personer på företaget

IAC gör stora investeringar i fabriken i Hultsfred och nyanställer personal. "Nu är vi uppe i 95 medarbetare och måste öka ännu mer", säger vd Dan Nilsson.

Den nya gjutmaskinen, som köpts in från Italien, anlände till IAC:s fabrik i Hultsfred på fredagsmorgonen.

Den nya gjutmaskinen, som köpts in från Italien, anlände till IAC:s fabrik i Hultsfred på fredagsmorgonen.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-04-22 06:00

På fredagsmorgonen levererades en helt ny gjutmaskin till företagets lokaler på Nytorpsvägen. Den cirka 68 ton tunga maskinen hade transporterats hela vägen från Italien till Hultsfred.

– Vi har aldrig investerat i en så stor gjutmaskin tidigare. Det är ett historiskt ögonblick, säger Dan Nilsson medan maskinen lyfts av specialtransporten som färdats genom Alperna och Tyskland.

undefined
Den nya gjutmaskinen, som köpts in från Italien, anlände till IAC:s fabrik i Hultsfred på fredagsmorgonen.

Totalt sett, med både gjutmaskinen och gjutcellen inräknade, handlar det om en investering på runt 20 miljoner kronor.

– Det bottnar i att vi har vunnit nya jobb till Hultsfred. Det är kul för alla här i fabriken och för hela bygden, vill jag påstå.

Så sent som i november levererades två begagnade gjutmaskiner till Hultsfredsfabriken. Men en splitter ny gjutmaskin har inte installerats i lokalerna sedan 2005.

– Under IAC-tiden har de aldrig fått någon ny maskin.

undefined
Fabrikschef Johan Runesson och vd Dan Nilsson ser investeringen som ett stort lyft för Hultsfredsfabriken.

Tack vare de nya jobben har IAC kunnat utöka personalen.

– Nu är vi uppe i 95 medarbetare och måste öka ännu mer. Det känns väldigt roligt, säger Dan Nilsson och fortsätter:

– Scania och Volvo är våra största kunder. Den som följer med i medierna har säkert noterat att både Volvo och Scania har gjort omvända vinstvarningar. Det betyder att det går bättre än beräknat, och det har smittat av sig på oss. Det rullar på bra nu. Vi håller tummarna för att det fortsätter så.

undefined
Merhawit Hagos fick jobb på IAC för tre månader sedan. Hon trivs väldigt bra med att jobba i fabriken.

Merhawit Hagos är en av de nyanställda på företaget.

– Jag har jobbat här i tre månader, säger Merhawit Hagos som kom till Sverige från Eritrea för fem år sedan.

Tidigare har hon arbetat inom förskolan i Vimmerby och med valet.

– Jag har aldrig jobbat i en fabrik. Det är jättetrevligt. Människor är väldigt sociala här.

undefined
Joakim Aldebert förlorade jobbet när HSF Group i Vimmerby lades ner. Sedan februari jobbar han i stället på IAC i Hultsfred.

Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat att IAC bland annat vunnit ett jobb från ett stort finskt företag. Nu berättar Dan Nilsson att det handlar om företaget Framery.

– Det är ett jättestort jobb. Den här maskinen ska köras med de detaljerna. Framery tillverkar kontorsmoduler som finns på flygplatser och på allmänna platser där man vill sitta lite avskilt. Vi gjuter ramarna till dem i aluminium.

Fabrikschefen Johan Runesson uppger att volymen har ökat med 50 procent under första kvartalet, visserligen från en låg nivå. Därför genomförs flera olika investeringsprojekt just nu.

– Vi investerar i nypris motsvarande 60 miljoner på ett år. Det är ett antal parallella projekt som pågår för att klara volymtillväxten, men även för att få till en rationellare produktion och möta kundernas krav på kvalitet och leveranstider, säger Johan Runesson.

undefined
Den nya gjutmaskinen lyftes av specialtransporten och rullades in i fabriken på Nytorpsvägen.

Efter semestern ska den nya gjutmaskinen vara i full drift.

– Det är ett lyft både för IAC och Hultsfred som pågår just nu, säger Runesson som tror att personalstyrkan kan komma att överstiga 100 personer i slutet av året.

– Om volymerna utvecklas som det ser ut just nu.

Så många personer har aldrig jobbat på fabriken under tiden som IAC har ägt den.

– Under Finnvedentiden tror jag att man var uppe i 300 som mest. Men under IAC-tiden, vi köpte av Finnveden 2014, har vi aldrig varit så högt. Det är väldigt roligt, säger Dan Nilsson.

undefined
Dan Nilsson, vd på IAC i Hultsfred.

Ser ni några risker för ett bakslag med tanke på läget i världsekonomin?

– Risker ser vi alltid, men våra två största kunder är Volvo Lastvagnar och Scania. De indikerar båda två att de har väldigt välfyllda orderböcker. Det ser ut som att den tunga industrin går fortsatt bra, säger Johan Runesson.

Gjutmaskinen har transporterats till Hultsfred från Italien.
Gjutmaskinen har transporterats till Hultsfred från Italien.
IAC

IAC står för International Aluminium Casting. Företaget, som från början hette EBÖ metallgjuteri, firade nyligen 100-årsjubileum. Gjuteriverksamheten startades i Eskilstuna 1922.

Sedan 2014 ingår Hultsfredsfabriken i koncernen, efter att IAC köpt den av Finnveden. Fabriken startades 1981 under namnet Hultsfreds pressgjuteri och bytte senare namn till Gjutal.

IAC har i dag fem fabriker. De svenska anläggningarna ligger i Hultsfred, Ankarsrum, Gredby och Tenhult. Den femte fabriken finns i Estland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!