Här är alla larm räddningstjänsten ryckte ut på 2020

"Det känns som ett lugnt år, ett normalår" konstaterar räddningschefen Michael Hesselgård. 2020 blev ett år med något färre larm än året innan.

En del av den planerade övningsverksamheten ställdes in. Men i Västrahult utanför Virserum blev det skarpt läge. Här kunde brandmännen genomföra en verkligt realistisk övning.

En del av den planerade övningsverksamheten ställdes in. Men i Västrahult utanför Virserum blev det skarpt läge. Här kunde brandmännen genomföra en verkligt realistisk övning.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-05 08:00

Larmklockan på brandstationen har skrällt 332 gånger under året. Allra mest i Hultsfred som hade 126 larm under året. I Virserum hade styrkan 49 larm, i Målilla 44, Mörlunda 37, Silverdalen 20 och i Järnforsen åtta. 

Järnforsenstyrkan har dock fått åka till Kvillsfors vid 25 tillfällen. 

Men sammanräknat är det ändå sju larm färre än året innan.

– Vi har haft något färre trafikolyckor under 2020, säger Michael Hesselgård, och vi har haft något färre brand i byggnad. Däremot har vi haft något fler hjärtstoppslarm.

Totalt sett har det blivit en blygsam minskning av antalet larm, sju färre än 2019.

– Så känslan är att det varit ett normalår, säger Hesselgård. Vi har heller inte behövt göra så stora och långdragna insatser. Visserligen hade vi 15 larm om skogsbränder, men ingen av dem blev så jättestor.

Larmmässigt blev 2020 ett lite lugnare år för räddningstjänsten, men samtidigt har pandemin skapat mycket extraarbete. Inte minst när det gäller kommunens krishantering.

– Ulf Bowein har jobbat nära nog heltid med det, säger Hesselgård, och även Linus Ivarsson har lagt mycket arbete på det. Det har gått mycket tid till planering

Pandemin har dessutom ställt till det för räddningstjänstens egen planering, bland annat har övningsverksamheten lagts på is i slutet på förra året, på grund av smittorisken.

– Men nu kommer vi att börja igen, säger Hesselgård, mycket av övningarna kan vi göra digitalt.

Pandemin har också fört med sig nya rutiner med skyddsutrustning och liknande som behövs i arbetet.

– Men vi har klarat oss förhållandevis bra, säger Michael Hesselgård, mycket tack vare vår personal. Vi har deltidare som verkligen brinner för arbetet. 

Personalmässigt har räddningstjänsten i kommunen det ganska bra förspänt. Både i Hultsfred och i Mörlunda-Målilla finns det personer som vill börja. 

– Det är bara i Virserum som vi skulle behöva fler, säger Hesselgård, som välkomnar fler yngre. Det behövs nya krafter, eftersom räddningstjänsten är i en stor utvecklingsfas.

Det här handlade larmen om: 

Automatlarm 71

Hjärtstoppslarm 47

Trafikolycka 40

Brand i byggnad 29

Utsläpp farligt ämne 15

Brand i skog och mark 15

Annat uppdrag 15

Annan händelse utan risk för skada 12

Hjälp till ambulans 10

Brand i avfall/Återvinning 7

Brand i fordon 6

Självmordsförsök 5

Annan olycka/tillbud 3

Vattenskada 3

Annan brand 3

Nödställt djur 2

Hisslarm 3

15 gånger under året fick räddningstjänsten rycka ut och sanera utsläpp av olja och drivmedel.
15 gånger under året fick räddningstjänsten rycka ut och sanera utsläpp av olja och drivmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!