Här är Annikas nya storsatsning: "Jag är lite nervös"

Annika Stagård storsatsar inför sommaren. Hon utökar restaurangen i Hultsfred med en uteservering som ska ha allt från en scen till en hundhörna. "Nu hoppas jag bara att folk kommer."

Annika Stagård bygger en uteservering bakom restaurangen på Storgatan i Hultsfred. Förutom sommarkafé utlovas matservering och livemusik.

Annika Stagård bygger en uteservering bakom restaurangen på Storgatan i Hultsfred. Förutom sommarkafé utlovas matservering och livemusik.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-05-18 06:00

Uteserveringen invigdes i samband med Upptäckarda'n i söndags, men det var på håret att den hann bli klar.

– Vi är på god väg. Scenen är nästan färdig, säger Annika Stagård när Vimmerby Tidning besöker bygget några dagar tidigare.

– Här håller det på att bli en hundhörna, fortsätter hon och berättar att det kommer att finnas kyldyna och vattenskål till fyrbenta gäster.

– Är man ute och åker kan man inte lämna hunden i bilen. Då är det trevligt om det finns någon liten hörna för hunden att vara på. Det ska finnas färskt vatten och så kommer man att kunna köpa glass till hundarna där inne.

undefined
Scenen där Jan Johansen och en rad andra artister ska uppträda i sommar börjar bli klar.
undefined
"Här håller det på att bli en hundhörna", säger Annika Stagård som inte har sett något liknande på andra restauranger.

Dessutom planerar hon att sätta upp en paviljong, och bredvid den ska det finnas en lekhörna med olika spel som barn kan sysselsätta sig med.

– Det ska vara vänligt för både stora och små och fyrbenta att komma hit.

Hon köpte in nya stolar till uteserveringen redan inför förra sommaren, men då kom de inte till användning.

– Jag hade hoppats att vi skulle vara igång redan förra sommaren, men vi var långt därifrån.

Restaurangen i gamla missionshuset kunde inte invigas förrän i höstas. Årets sommarsäsong blir därför den första i de nya lokalerna.

– Äntligen, utbrister Annika Stagård som är förväntansfull inför premiären för uteserveringen.

– Det ska bli jätteroligt att få starta igång. Nu hoppas jag bara att folk kommer. Man satsar så himla mycket när man gör en sådan här grej, tänk om ingen kommer… Jag är lite nervös, men det ska bli kul.

undefined
Dagtid kommer det att vara sommarkafé på uteserveringen.

Ett 20-tal bord ska monteras på uteserveringen, som kommer att ha max 75 platser.

– Jag har tänkt mig att man ska kunna ha sittningar här för 75 personer på samma sätt som där uppe. Då kan man lätt flytta in om det blir dåligt väder.

Hon utlovar livemusik varje lördag i sommar.

– Jag kommer att ha grillbuffé på lördagkvällarna, och så blir det olika artister varje lördag, både lokala och mindre lokala. Vi börjar med Jan Johansen den 1 juni. Någon lördag i månaden blir det quiz.

Bland juli månads artister finns till exempel Alice Hartvig och hennes nya band. En artist med koppling till Lars Winnerbäck, som åt lunch på restaurangen i höstas, kommer också. Det handlar om Johan Persson, som var gitarrist i Winnerbäcks förra kompband Hovet.

– Han kommer hit i slutet på juli, säger Annika Stagård som är nöjd med artistuppställningen.

– Jag tror att det blir en bra blandning. Det är ingen som spelar någon annanstans i Hultsfred, så vill man höra på dem får man komma hit.

undefined
Uteserveringen smyckas ut med krukväxter och solcellslampor.

Sedan får vi se om Winnerbäck dyker upp också?

– Haha, det hade varit häftigt, men det kanske är tveksamt.

I början av juli spelar Winnerbäck i Kalmar och Linköping.

– Har jag tur så kommer han förbi och mellanlandar igen.

I augusti finns bland annat planer på open stage, schlagerkväll och kräftskiva. Dessutom ska uteserveringen vara öppen dagtid under lördagarna i juni, med start den 8 juni. Från och med juli är den öppen fem dagar i veckan.

– Då blir det sommarkafé med smörgåsar, hembakat och lätta sallader.

Vad är den största utmaningen inför sommaren?

– Det svåraste är att beräkna personal och gissa rätt hur det blir med gäster, säger Stagård som menar att vädret spelar mindre roll.

– Vi har en bra inomhusmiljö. Är det dåligt väder kan man ändå gå hit och äta och dricka gott. Men det är svårt att planera med personal när man inte har förbokningar. Det är stora kostnader att dra igång en sådan här verksamhet, så det vill till att det bär sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!