Byggkrisen till trots – här är det fullt upp

Efter några tuffa månader i början på året har beställningarna börjat komma igen. Peter Schultz, vd på Flex Fasadia i Hultsfred, är hoppfull om framtiden.

"Det blir kanske inget rekordår i år" säger vd:n Peter Schultz, "men vi har fullt i orderboken till tredje kvartalet". Han och produktionschefen Tina Johansson visade runt i fabriken och berättade om tillverkningen.

"Det blir kanske inget rekordår i år" säger vd:n Peter Schultz, "men vi har fullt i orderboken till tredje kvartalet". Han och produktionschefen Tina Johansson visade runt i fabriken och berättade om tillverkningen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-04-25 05:00
undefined
Mats Karlsson lägger pussel... Att få bitarna på rätt plats kräver en del eftertanke.

– Vi har i princip orderboken full fram till tredje kvartalet i år, säger han. Och det är ovanligt för oss att ha så lång framförhållning.

Så även om villamarknaden i princip gått i stå, så rullar det på förföretaget.

– Men vi jobbar inte mot den marknaden, säger Peter Schultz, vi är inriktade mot kommunal marknad, byggbolag och liknande. Bygget av infrastruktur pågår för fullt. Skolor, simhallar, och liknande byggs för fullt.

Där handlar det om ganska långa processer. 

– Så det vi jobbar med nu planerades för kanske tre år sedan säger Peter Schultz.

Av förklarliga skäl hittar företaget sina kunder främst i tillväxtregionerna, Kalmar, Jönköping, Linköping och så vidare. Men det betyder inte att man övergivit det lokala. 

– Tvärt om, det är också viktigt för oss. Vi gör lika gärna en entrédörr till gågatan i Hultsfred som en glasfasad till ett parkeringshus i Bromma.

undefined
Kennet Olesen ser till att gångjärnen till fönstret kommer på plats och löper lätt.

Den lokala marknaden är väl i och för sig ingen stor del i företagets orderstock, men visst har det blivit en hel del till bland annat förskolan Växthuset och till Hultsfreds Bostäders nya kontor också.

Just nu håller företagets 15 anställda i produktionen på med ett stort projekt till ett bygge i Karlshamn. Blekingemetropolen håller som bäst på att uppföra ett "gestaltningsbygge", ett landmärke längst ut på hamnpiren.

– Det var därifrån Karl-Oskar och Kristina for till Amerika, säger Peter Schultz. Det ska bli skola, kontor, och annat som brukar finnas i de här byggnaderna.

Han berättar att företaget brukar hinna med att konstruera, bygga och montera så där 250 projekt om året. En del stora, en del små och en del som sticker ut från mängden.

Som till exempel ett utsiktsrum med glaspartier som man monterade på 143 meters höjd i Karlskrona.

– Det var uppe på ett kabeltorn hos ABB, där de byggde ett Showroom, säger Peter Schultz.

undefined
Det är noga med detaljerna, för att fasadblocket ska passa.

Produktionschefen Tina Johansson tar oss med ut i produktionen, och berättar att all produktion sker i projektform här ute i verkstaden.

– Vi har ingen löpandeband-produktion, säger hon, utan alla jobbar med sina olika projekt från början till slut. På så vis kan vi minska monotonin i jobbet. Ja lite blir det förstås, när det ska vara många likadana objekt. All montering sker ju för hand. 

Men genom att jobba så här projektorienterat behövs ingen lagerhållning. Allt som görs är specialbeställt och skickas direkt.

Andreas Svensson borrar håll i karmarna för att de ska kunna monteras.
Andreas Svensson borrar håll i karmarna för att de ska kunna monteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!