Här är industriföretagets senaste miljonsatsning

Lagom till 75-årsjubileet fick Körners Mekaniska Verkstad sitt senaste nytillskott, som väger nio ton och kostar fem miljoner kronor. "Det gäller att ligga i framkant för att vara konkurrenskraftig", säger delägaren Robin Körner.

En ny svarv för flera miljoner kronor är Hultsfredsföretaget Körners Mekaniska Verkstads senaste investering.

En ny svarv för flera miljoner kronor är Hultsfredsföretaget Körners Mekaniska Verkstads senaste investering.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-02-13 18:00
undefined
I veckan levererades den nya svarven som Körners beställde redan i maj förra året.

Med tanke på att leveranstiden uppgick till nio månader var det en efterlängtad maskin som anlände till industriföretaget i Hultsfred i veckan.

– Det är alltid roligt med lite nytt, säger Robin Körner som berättar att de slängde ut en gammal svarv före jul.

– Målet är att vi ska byta en maskin per år för att hålla maskinparken uppdaterad. Det gäller att hänga med i utvecklingen för att hålla sig konkurrenskraftig.

undefined
Carl Östergren är den som kommer att köra den nya svarven, vilket han ser som en spännande utmaning.

Den nya svarven väger nio ton, är tillverkad i England och kostar cirka fem miljoner kronor. Jämfört med den gamla svarven har den ett större användningsområde och kan svarva lite större detaljer.

– Det är spännande, säger CNC-operatören Carl Östergren som ser fram emot att köra den nya svarven, som klarar av 1 250 millimeter långa detaljer.

Körners är ett familjeföretag i tredje generationen som tillverkar komplicerade detaljer i små serier. Företaget startades 1949 av Robin Körners farfar Sven Körner, vilket innebär att man firar 75-årsjubileum i år. Sedan 2017 ägs företaget av bröderna Robin och Henrik Körner. Deras pappa Matz Körner är fortfarande verksam i företaget.

undefined
Sedan hösten 2017 ägs industriföretaget av bröderna Henrik och Robin Körner.
undefined
Matz Körner jobbar med offerering på företaget, vilket innebär att han räknar på jobb.

2020 var ett tufft år för Körners, som i likhet med många andra företag drabbades av coronapandemin. Men därefter har det mesta pekat uppåt för Hultsfredsföretaget.

– 2022 och 2023 var två extremt bra år. Nu märks det att orderingången är lite lugnare än den har varit de senaste åren, säger Robin Körner.

– Det är ingen katastrof på något vis, men vi har en lugnare orderingång. 2022–2023 hade vi en väldigt hög orderingång. Det var nästan lite för mycket för vårt eget bästa.

Personalstyrkan består i dagsläget av 36 personer. Senast anställd är 21-årige Albin Ingemarsson som fick jobb på företaget i somras.

– Jag började som praktikant när jag gick i skolan, säger Albin Ingemarsson som har utbildat sig till CNC-operatör på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

undefined
Möjligheten att jobba med programmering lockade Albin Ingemarsson att bli CNC-operatör. Han fick jobb på Körners i somras.

Han jobbar med att tillverka större detaljer.

– De väger upp till ett halvt ton.

Är det ett tungt jobb?

– Nej, faktiskt inte. Vi har mycket hjälpmedel.

Peter Karlsson är en av de verkliga trotjänarna. Han fick sitt första jobb på Körners redan 1982 och har jobbat sammanlagt 36 år på företaget, med ett uppehåll mellan 1988 och 1994.

– Det här är företagens Rolls-Royce i branschen, säger Peter Karlsson som menar att Körners har bra personalpolitik och investerar för framtiden.

– När personalomsättningen inte är hög vet man att folk trivs.

undefined
Peter Karlsson har jobbat sammanlagt 36 år på Körners och siktar på att arbeta kvar på företaget tills det är dags att gå i pension.

Tanken är att personalstyrkan ska utökas framöver.

– Förhoppningen är att kunna anställa någon i vårdagarna. Vi skulle behöva bli någon mer, säger Robin Körner.

I dagsläget jobbar endast män i produktionen.

– Vi har en kvinna på kontoret men ingen i produktionen.

Som Vimmerby Tidning tidigare har berättat lockar industriutbildningarna i Hultsfred allt fler kvinnor. Robin Körner hoppas därför kunna anställa fler kvinnor framöver.

– Jag tror att det alltid är bra med en mix.

undefined
"Målet är att vi ska byta en maskin per år för att hålla maskinparken uppdaterad", säger Robin Körner.

Körners största kunder är Yaskawa i Torsås, Ecmec i Växjö, Saft i Oskarshamn och Norden i Kalmar.

– Vi har haft en ganska stabil kundkrets i många år.

Vad är den största utmaningen framöver?

– Den största utmaningen är att hänga med i utvecklingen, säger Robin Körner som uppger att det också är svårt att rekrytera personal.

Körners Mekaniska Verkstad i Hultsfred.
Körners Mekaniska Verkstad i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!