Här är gatorna som får ny asfalt – finns din med?

Många gator i Hultsfreds kommun kommer att få ny asfalt i vår. Det är en minst sagt ambitiös asfaltplan som ÖSK lägger fram i år.

"Snickargatan är en av gatorna som kommer att få ny asfalt" säger Simon Råsbacken på ÖSK. Totalt satsas uppemot 4,5 miljoner kronor på att jobba ifatt eftersatt gatuunderhåll i år.

"Snickargatan är en av gatorna som kommer att få ny asfalt" säger Simon Råsbacken på ÖSK. Totalt satsas uppemot 4,5 miljoner kronor på att jobba ifatt eftersatt gatuunderhåll i år.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-20 15:00

– Vi kommer att asfaltera för fyra, fyra och en halv miljon kronor i år, säger Simon Råsbacken på ÖSK. Vi tar krafttag för att komma i fatt ett eftersatt underhåll. Vi måste få upp standarden på gatorna, många av dem har inte fått ny beläggning sedan de byggdes.

Det betyder att behovet är stort, inte minst i de mindre orterna i kommunen. Och det är där man väljer att satsa mest inledningsvis.

– Där är ju vägarna oftast mindre, och det blir mer beläggning för pengarna, säger Simon Råsbacken. I Virserum och Hultsfred är många vägar lite större och där kanske en enda väg kan kosta en miljon.

Så i Emmenäs är det så gott som klart redan, och efter årets asfalteringskampanj ska det bli klart i Vena. Med viss reservation för att det behövs lite VA-jobb framöver. Men på det hela taget ska det klara sig i 30 år till.

Han berättar också att en stor inventering av gatunätet ska göras nu i vår, för att ge klart besked om hur det ligger till.

Förutom den här satsningen kommer flera gator i Hultsfred att få ny asfalt efter de omfattande VA-saneringarna som gjorts. Men det är insatser som kommer utöver de här planerade asfalteringarna, som kommer att börja nu i april-maj.

Planeringen av vilka vägar som ska asfalteras nu, är gjord i nära samarbete med VA-avdelningen på ÖSK.

– Det kan tyckas konstigt att vi belägger just de här vägarna, det finns andra som är i sämre skick, säger Råsbacken. Men det beror på att vatten- och avloppsnätet är dåligt och behöver åtgärdas först innan vi asfalterar. 

Förra året gjordes också en omfattande VA-sanering på Hagadalsgatan. Och nu i vår kommer gatan att få ett nytt asfaltslager ovanpå det gamla.

– Vi ville låta gatan sätta sig ordentligt efter den omfattande grävningen, innan vi lägger på ett nytt lager, säger Råsbacken. 

– Det är roligt att vi har en stor budget för asfaltering, det blir lite gjort då. För vi behöver verkligen komma ifatt och ta igen det eftersatta underhållet.

Järnforsen

  Brunnsgatan

  Ringvägen

Hultsfred

  Skolgatan

  Lindvägen mellan Snickareg-N.Oskarsg

  Fabriksgatan mellan Hantverkargatan-N.Kyrkogårdsg

Virserum

  Hasselstigen

  Östra vägen

  Källgatan

  Västra Nygatan

  Bergsgatan

  Björklidsgatan

  Del av Ringvägen väster

Vena

 Stenkullavägen

 Prästgårdsvägen

 Sockenvägen

 Järnstigen

  Källvägen

  Skördevägen

  Ladubacken

  Byvägen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!