Här är lokalerna som kommunen satsar på att rusta upp

Solceller, larmanläggningar ventilation. Hultsfreds kommun kommer att satsa på upprustning av flera av sina lokaler. Hela 8,6 miljoner kronor finns för extra underhåll.

Januarisolen lyser över Hagadal i Hultsfred, och inom en snar framtid kommer strålarna att förvandlas till energi. Ett nytt tak och tillhörande solceller kommer att monteras.

Januarisolen lyser över Hagadal i Hultsfred, och inom en snar framtid kommer strålarna att förvandlas till energi. Ett nytt tak och tillhörande solceller kommer att monteras.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-28 08:00

Kommunen jobbar för att komma ifatt med underhållet av sina fastigheter som släpar efter. Nu satsas ytterligare 8,6 miljoner kronor för att skynda på och samtidigt skapa energieffektivitet.

Vi listar ett urval av åtgärder som ska göras.

undefined
Mikael Pettersson, fastighetschef.

Hultsfred:

Den enskilt största posten i satsningen är byta ut taket på Hagadal. 

– Det är på tok för gammalt redan, säger fastighetschefen Mikael Pettersson på Hultsfreds bostäder.

– Bostadsbolaget ansvarar för alla kommunala byggnader numera.

– Och när vi ändå är uppe på taket och klättrar, kommer vi också att sätta upp solceller för att inte behöva köpa in så mycket energi i framtiden. Förbrukningen är stor här.

Pingishallen på Hagadal kommer också att få nytt golv, och en ny vägg.

Den gamla oljepannan vid Gata-Parkförrådet i Hultsfred kommer också att slängas ut. En miljon satsas på att optimera uppvärmningen.

– Det är den sista stora oljepannan vi har kvar, säger Mikael Pettersson.

– Det finns några mindre som står i reserv och nästan inte används. Vi går ifrån oljeeldningen dels för att oljan är dyr, men framförallt för miljöns skull.

Ridhuset i Kristineberg får ny belysning. Det är en fortsättning på projektet att renovera stallet.

– Det blir mer komplett så här, säger Mikael Pettersson.

På Lindblomshallen och Fritidsgården investeras i nya fönster, plus att skolan kommer att få ljudklassade dörrar in till klassrummen. 

Ventilationen på Valhall kommer också att byggas om och moderniseras samt att en rad olika kommunala byggnader kommer att kopplas upp i ett styr och reglersystem.

Vena:

Ventilationen på skolan har lämnat en hel del att önska. Men i år kommer den att byggas om för att bli bättre.

– För att komma åt ventilationen måste man passa på att riva undertaken och då passar vi också på att modernisera belysningen. Samtidigt uppgraderar vi också brandlarmet på skolan, säger Mikael Pettersson.

Målilla:

Den nya särskolan och det nya köket vid Venhagskolan är snart klart. Och då blir de gamla köken vid förskolan och skolan överflödiga. Nu planeras en ombyggnad av de gamla köken så att de kan användas i skolans verksamhet i stället.

Mörlunda:

Personalrummet på Emådalskolan ska byggas om. Enligt Mikael Pettersson fungerar det inte optimalt efter behoven. Likaså ska förskolan kopplas upp till det nya styr- och reglersystemet för att kunna styras och optimeras energimässigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!