Det gäller för radonhalter över 200 becquerel. Bidraget täcker 50 procent av vad saneringen kostar, med ett tak på 25 000 kr. Huset ska vara en egenägd permanentbostad.
Radon finns i praktiken i all jord under marken. I äldre källare kan halterna vara höga. En vanlig orsak är att radonet tränger in via otätheter i golvet mot marken och genom källarväggarna. I praktiken ger alla byggmaterial av sten ifrån sig radon som är en radioaktiv ädelgas. Luftrörelser gör att det för det mesta snabbt blandas ut i atmosfären.
Det arbete man kan söka bidrag till, kan till exempel handla om ventilationsåtgärder, tätning mot mark, installation av radonsug eller anläggandet av en radonbrunn. Arbetet med åtgärderna får inte ha påbörjats innan ansökan till Länsstyrelsen har gjorts.
Medelsvenskens årliga stråldos från naturlig bakgrundsstrålning ligger på ungefär 3,5 millisievert beroende på vem man är och var man bor. De flesta kommuner har kartor som visar var radonhalten är hög. Vid låga doser utgör den ingen hälsorisk, men man ska ha respekt för riskerna och inte utsätta sig för mer strålning än nödvändigt. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att cirka 500 personer per år drabbas av lungcancer på grund av radon i bostaden, av dessa är cirka 450 rökare.
Det är förhållandevis enkelt att mäta radon. Mätutrustning kan man beställa genom kommunens miljö- och byggnadsnämnd, där man märker att det finns ett stigande intresse för mätning sedan bidraget har återinförts.