Mot narkotika och för trygghet – polisen lovar ta kamp

Narkotika är en motor för brottslighet. Och det är inte förvånande att kampen mot narkotikan hamnar överst, när polisen och Hultsfreds kommun gjort en gemensam prioritetslista.

Polisens resursförstärkning med nya poliser gör att de blågula bilarna är en betydligt vanligare syn nu. En del i satsningen på ett tryggare samhälle.

Polisens resursförstärkning med nya poliser gör att de blågula bilarna är en betydligt vanligare syn nu. En del i satsningen på ett tryggare samhälle.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-12-16 08:00

Listan omfattar fem punkter, med bekämpning av narkotika allra överst. Genom att polisen och kommunen samverkar och sätter in gemensamma resurser räknar man med att komma en bra bit på vägen.

"Narkotika är förbjudet och bidrar till otrygghet, mänskligt lidande och stora samhällskostnader. Det är en motor i mycket av det kriminella som sker i samhället, att finansiera sitt eget beroende skapar brott i olika former," skriver parterna i sin gemensamma överenskommelse, där det finns noga uppspaltat vad som ska göras och av vem.

Rubriken nummer två på listan är "Ungdomar och unga vuxna" där omfattande förebyggande insatser ska göras för att hitta personer på glid och undvika att det bildas gäng. "Det händer," skriver man, "att dessa individer tillsammans skapar stor otrygghet i de miljöer de vistas i" och då syftar man exempelvis på skolan, eller i centrum.

För att motverka det, skriver man i avtalet, gäller att alla instanser arbetar tillsammans för att de ska känna sig välkomna i samhället.

Trygghet är punkt nummer tre på listan. En svår punkt att jobba med, eftersom det handlar om en individuell känsla. Även om Hultsfred enligt statistiken är en trygg kommun att bo i, visar den nyligen genomförda trygghetsundersökningen att många ändå känner otrygghet. Bland annat för ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen, främst i centrala Hultsfred.

Först på fjärde plats kommer trafiken. Många upplever att bilarna kör för fort. Polisen utlovar fler hastighetskontroller, och kommunen jobbar vidare på sitt håll med insatser.

På femteplats på priolistan kommer stölder, framförallt inbrott i villor och lägenheter. Under 2020 förekom 17 villainbrott i kommunen och den gemensamma insatsen handlar mycket om ökad grannsamverkan.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har givit klartecken till avtalet som nu kommer att gå vidare till kommunstyrelsen inpå nyåret. I och med att polisen fått förstärkning i Hultsfred, tre nya poliser har börjat här, hyser kommunalrådet Lars Rosander (C) gott hopp om att båda parter ska leva upp till sina åtaganden i överenskommelsen.

– Vi ser redan resultat, säger han, de påträffar fler brott nu än förut med sina trafikkontroller och annat de jobbar med. Man ser dem också ute betydligt oftare nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!