Dags för invigning –Sveriges nyaste stationshus klart

In i det sista pågår arbetet för att få Sveriges nyaste stationshus klart till invigningen. Både ute och inne är jobbet i full gång.

"Det här är Sveriges nyaste järnvägsstation" säger Jan Blixt och ser fram mot invigningen på lördag. Det markerar slutet på en lång, och stundtals turbulent period i dressinernas historia.

"Det här är Sveriges nyaste järnvägsstation" säger Jan Blixt och ser fram mot invigningen på lördag. Det markerar slutet på en lång, och stundtals turbulent period i dressinernas historia.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-06-16 05:00

– Vi vill skapa en tidsresa tillbaka i tiden, säger Jan Blixt. Vi siktar på att återskapa 1922 i designen. Det var då smalspårsdelen mellan Hultsfred och Virserum invigdes.

Till det yttre ser dressinstationen ut som ett av godsmagasinen, ungefär som det alltid legat där. Möjligen lite mer nymålat än de andra husen på området. Invändigt är 20-tals känslan än mer betonad. Väntsalens gröna panel skapar ett gammaldags intryck. Väl återskapat av Lignarium i Virserum, som byggt huset och verkligen gått "all in". Till och med vägguttagen i väntsalen är av gammaldags modell.

– På fredagen gör målaren det sista, säger smalspårsentusiasten Jan Blixt, och gör en liten kort paus i jobbet med att fylla på i glassboxen.

Till invigningen ska det vara fulladdat. Han räknar med att det ska komma en hel del besökare.

I det 40 kvadratmeter stora huset får det plats, förutom väntsalen som också blir servering, en liten verkstad för dressinreparationer. 

Men det är inte bara stationshuset som är nytt.

– Vi har också Sveriges senast lagda smalspår, säger Jan Blixt och syftar på banstumpen som förbinder stationen med det 100-åriga smalspåret. Det nya spåret kallas spår sju. Det har funnits här förut, men det revs upp för länge sedan. Nu har vi lagt det tillbaka.

På det hela taget får den här delen av stationsområdet en rejäl ansiktslyftning. Smalspårets bangård har uppdaterats, och bland annat fått elektriska växlar.

– Där ute håller de också på att sätta upp ny belysning, säger Jan Blixt, och pekar ut mot bangården.

– Det är riktigt gamla, klassiska järnvägslampor som sätts upp.

Smalspårets gamla klocka har i många år stått stilla och visat "väldigt lokal tid". Men nu ska den sättas i gång och självklart visa svensk normaltid.

På lördag är det dags för högtidning invigning av den nya dressinstationen. Det blir en tillställning som Jan Blixt hoppas ska locka många besökare. Och det är det digert program man lockar med.

– Det blir tillfälle att cykla dressin ner till Herrstorpet, för att få veta lite mer om tomterna, säger Jan Blixt. Åt andra hållet kan man åka tåg till Kristnebergsbadet. Här vid stationshuset kommer kommunalrådet. Besökarna kommer också att få möjlighet att köra ett lok.

Ja det blir kanske ingen direkt långresa, men väl en tur fram och tillbaka vid perrongen. 

Själva invigningen förrättas inte oväntat av kommunalrådet Lars Rosander.

Jan Blixt laddar drickakylen inför invigningen. Han håller tummarna för att det kommer mycket folk på lördag.
Jan Blixt laddar drickakylen inför invigningen. Han håller tummarna för att det kommer mycket folk på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!