Klottrarens förklaring: "Jag brukar göra så"

En man i 25-årsåldern döms för sju olika brott som har skett i Hultsfred. Bland annat har han klottrat i centrum och ofredat personal på Systembolaget.

Den dömde mannen säger att han brukar klottra när han är påverkad. Bilden är tagen av ett vittne som dokumenterade vad som hände utanför biblioteket.

Den dömde mannen säger att han brukar klottra när han är påverkad. Bilden är tagen av ett vittne som dokumenterade vad som hände utanför biblioteket.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-10-21 21:00

Samtliga brott ägde rum mellan november 2023 och februari 2024. Det handlar om skadegörelse, ringa skadegörelse, sexuellt ofredande, ringa narkotikabrott, överträdelse av tillträdesförbud och två fall av stöld.

I polisens förundersökningsprotokoll finns det bilder som visar hur mannen står och klottrar på biblioteket i centrala Hultsfred. Han ser obrydd ut och fortsätter måla på fasaden – trots att det är andra människor i närheten.

I förhör berättar mannen att han brukar klottra när han är påverkad. Men han kan inte redogöra för varför han gör så. "Allt har varit väldigt rörigt", säger mannen om sin livssituation.

Här är några av de andra brotten:

  • 13 december, 2023. Mannen går in på Synsam två gånger samma eftermiddag och plockar på sig dyra solglasögon. Totalt tar han tio solglasögon av märkena Armandi, Oakley och Rayban. 
  • Ett par timmar efter stölderna på Synsam är mannen inne på Systembolaget – där han ofredar en anställd genom att skrika flera ord av sexuell karaktär.
  • 29 februari, 2024. Mannen är portad från Frendo, men går dit ändå och bryter därmed mot tillträdesförbudet. Han är otrevlig och det slutar med att polisen får kallas till platsen. Vid omhändertagandet används pepparsprej.

Nu har Kalmar tingsrätt kommit med sin dom. Mannen döms till skyddstillsyn och han ska dessutom betala skadestånd på cirka 20 000 kronor. Synsam och den drabbade personen på Systembolaget får mest pengar.

I domen framgår det att mannen ska genomgå den vård och behandling som frivården finner lämplig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!