Har du plats för dvärggetterna hemma hos dig..?

Under sommaren har de träffat hundratals besökare. Gosat, suttit i knät och ätit ur händerna på både barn och vuxna. Nu letar de sju månader gamla afrikanska dvärggetterna på Målilla Älgpark ett nytt hem.

De två afrikanska dvärggetterna har hela sommaren socialiserat med parkens besökare. Foto:Privat

De två afrikanska dvärggetterna har hela sommaren socialiserat med parkens besökare. Foto:Privat

Foto:

Hultsfred2018-01-11 13:45

- De är två stycken små tjejer som jättemånga har träffat. De kommer alltid fram för att bli kelade eller få mat och så fort man visar sig börjar de bräcka, berättar Maria Österberg.

Under sommaren har killingarna hoppat omkring i hagen intill älgstängslet, lekt med sina fem andra syskon och fått besökarna att falla pladask.

- De är vårt mest uppskattade djur förutom älgarna och det går inte att gå in till älgarna och låta dem hoppa upp i knät. Både barn och vuxna gillar dem. I juni när de är små killingar ser man till och med vuxna karlar krypa omkring i gräset för att de är så söta, berättar Maria Österberg som driver parken med familjen.

Bokades tidigt

Under sommaren har många frågat om killingarna varit till salu och de två tjejerna bokades tidigt.

- Vi hade tur och fick sju stycken. Nu har alla utan två hittat ett nytt hem. Tjejerna har varit bokade hela sommaren men sedan drog sig köparen ur.

Afrikanska getter har en stor personlighet i ett litet format. Näst efter familjen Östbergs hund Hektor är de personliga favoriter.

- De är jättebra husdjur fast de bor utomhus. De är lätta att sköta och kommer fortsätta vara tama utan ansträngning. Man kan hålla på och mjölka dem också fast det gör inte vi, vi har dem bara som husdjur. Skulle vi flytta och bo normalt skulle vi ta med oss getterna.

Nya tillskott

Anledningen till att de två kvarvarande systrarna inte kan stanna handlar dels om utrymme och dels om att det till sommaren kommer att hoppa omkring nya tillskott i hagen.

- Vi har inne bocken hos getterna nu och ska få killingar i år igen och då kan inte tjejerna vara kvar. För en månad sedan separerade vi dem från mamman så nu går de för sig själva och ligger och sover tillsammans.

Bo tillsammans

Bästa utfall menar Maria skulle vara om de unga getterna så snart som möjlig kunde få flytta tillsammans till en ny familj.

- Jag hoppas att de kan få fortsätta bo tillsammans och komma till några som älskar djur. Där de inte behöver vara själva utan får sällskap och har någon att busa med. De skulle till exempel passa en barnfamilj som vill ha djur att umgås med, de älskar att bli klappade och hoppar gärna upp i knät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om