En flytt kan bli början till slutet för dressinerna

Diskussionen om en flytt av dressincyklingen från Björkudd in till stationsområdet i Hultsfred har tagit ny fart. Trots att det råder minst sagt delade meningar om det.

Dressincykling är en av Hultsfreds största turistattraktioner. Men framtiden hänger löst just nu. "Om vi inte får använda strandpromenaden måste vi lägga ner" säger eldsjälen Svenne Rudén.

Dressincykling är en av Hultsfreds största turistattraktioner. Men framtiden hänger löst just nu. "Om vi inte får använda strandpromenaden måste vi lägga ner" säger eldsjälen Svenne Rudén.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-02 15:02

Nu i sommar kommer det dock att bli som vanligt, dressinuthyrningen kommer att bli kvar ute vid Björkudd, en dryg kilometer från centrala Hultsfred. Men framöver är det mer osäkert hur det blir. 

Det kan bli början till slutet för den populära turistattraktionen.

Eftersom Trafikverket planerar att stängsla in Stångådalsbanan, och ta bort övergången hamnar dressinstationen så att säga offside. Och strandpromenaden längs sjön är inget fullgott alternativ eftersom det är en gång och cykelväg, som inte tillåter biltrafik.

Nu i sommar kommer den här vägen att användas för byggtrafik, i samband med att infrastrukturen ut till Herrstorpet byggs ut. Då stängs vägen för all övrig trafik under tiden. 

– Vi kan inte flytta på någon, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), men han ser att det kan bli bekymmersamt att vara kvar.

– Men visst kan de vara kvar om de vill.

undefined
Stationshuset

Men det många lösa ändar att knyta upp innan hela paketet är färdigt. Inte minst gäller det kontakterna med Trafikverket, som måste ge sitt bifall till ökad verksamhet vid stationen.

Det råder dock minst sagt delade meningar om den här flytten. Svenne Rudén, en av eldsjälarna bakom dressinuthyrningen i Björkudd är helt emot att flytta ifrån den lilla idyllen som byggs upp. Han befarar rent av att en flytt skulle bli början till slutet för den här turistattraktionen.

– Det kan gå så att vi får lägga ner verksamheten, om vi inte kan använda strandpromenaden, säger han. Och en nedläggning skulle drabba Hultsfred hårt. Det skulle slå mot både matställen, hotell och campingen.

Han räknar med att det förra året var uppemot 3 500 turister som gav sig ut på spåret.

– Så vi är Hultsfreds största turistattraktion, säger Svenne Rudén.

undefined
Dressin

Kommunens argument om att dressincyklingen skulle bli mer tillgänglig om den flyttades till järnvägsstationen är inget som biter på honom.

– Det spelar ingen roll, säger han, vi är fullbokade som det är och vi kan ändå inte ta emot fler gäster.

Som han ser det finns det en enkel lösning på problemet. Och det är att fortsätta som i dag.

– Lösningen är att vi får fortsätta att använda strandpromenaden från reningsverket och fram till Björkudd, säger han, och pekar på att det dessutom finns sommarstugor i området, som också måste ha tillgång till väg.

Men i sommar blir dressinuthyrningen som vanligt, frågan är bara vad som händer 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!