Larm direkt: Trygghet för äldre uppgraderas

Charlie Karlsson klättrar upp för trappstegen med borrmaskinen ena handen. Han borrar ett hål i betongen, och Britt Söreling räcker honom en ny brandvarnare.

"Så här ser den ut" Britt Söreling visar Birgit Ottosson hur den nya brandvarnare ser ut. En liten vit diskret sak, som kopplas till trygghetslarmet och skulle olyckan vara framme larmas räddningstjänsten.

"Så här ser den ut" Britt Söreling visar Birgit Ottosson hur den nya brandvarnare ser ut. En liten vit diskret sak, som kopplas till trygghetslarmet och skulle olyckan vara framme larmas räddningstjänsten.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-26 08:00

Arbetet med att uppgradera trygghetslarmen är full gång. Om olyckan skulle vara framme så att larmet löser ut, larmas både räddningstjänsten och hemtjänsten. Förutom att det piper av bara den hemma.

En av de första i Hultsfred som fick det här larmet var Birgit Ottosson i kvarteret Lammet, där Britt Söreling och Charlie Karlsson knackade på, på måndagsförmiddagen.

– Det känns tryggt och bra, tycker Birgit Ottosson, medan Charlie Karlsson packar ner borrmaskinen i sin väska.

Den lär han få packa upp många gånger i sommar. Enhetschefen för hemtjänsten, Ulrica Larsson, räknar med att det är någonstans mellan 500 och 600 larm som ska monteras.

– Så vi blir nog klara fram mot höstkanten, säger hon.

Alla som har trygghetslarm hos kommunens hemtjänst har erbjudits att få den här uppgraderingen, och de allra flesta har accepterat. Trots att det inte kostar något. Brandlarmet ingår i trygghetslarmet.

– De har naturligtvis möjlighet att tacka nej, säger Ulrika Larsson. Men det är inte många som gjort det, jag tror det är under tio.

Skulle det gå så illa att larmet löser ut, larmas både hemtjänsten och räddningstjänsten. Och det kan spara många värdefulla minuter i händelse av brand. Det applåderas naturligtvis hos Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun, som länge har önskat den här satsningen. I händelse av brand är minuterna viktiga. 

– Det är ett lyft för säkerheten utan dess like, säger räddningschef Michael Hesselgård.

undefined
Charlie Karlsson jobbar på. Det behövs eftersom någonstans mellan 500 och 600 direktkopplade trygghetslarm ska monteras i sommar.

Det händer titt som tätt att diverse bluffmakare försöker ta sig in hos äldre människor med den ena förevändningen mer fantasifull än den andra. Och många äldre på sin vakt mot främmande personer. Men alla som får besök av Britt Söreling och Charlie Karlsson är förvarnade om besöket.

– Vi ringer alltid och berättar att vi ska komma, säger Britt Söreling. 

De har naturligtvis väl synliga id-brickor på sig och dessutom klädda i kommunens arbetskläder.

I samband med den här tekniska uppgraderingen, har också all hemtjänstpersonal fått utbildning i hur de ska göra i händelse av en brand.

– Så att de inte rusar in hur som helst och utsätter sig för fara, säger Ulrika Larsson. Det kan ju hända att de är på plats före räddningstjänsten.

Efter hand som nya trygghetslarm monteras upp kommer de också att vidarekopplas till SOS i Växjö, som i sin tur larmar ut räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!