Det välkomnas förstås av barn- och utbildningschef Martin Snickars.
– Det här är pengar som är öronmärkta för grundskolan och som ska användas under hela läsåret 2019, säger han och förklarar att bidragets är behovsstyrt och grundar sig på antalet elever och antalet nyanlända.
Pengarna kommer att användas till att förlänga projekt som visat sig betydelsefulla för verksamheten. Martin Snickars nämner "språk- och kunskapsutvecklingen" som ett exempel på ett projekt som man hade tvingats avsluta annars, men som nu kan få en fortsättning.
– Så bidraget kommer inte att innebära så stora förändringar inom skolan, däremot kommer vi kunna bibehålla satsningar vi gjort. Vi har exempelvis satsat på elevhälsan genom att anställa en extra skolsköterska för ett och ett halvt år sedan och en extra kurator till hösten 2018 Likaså har vi utökat lärartätheten. Det är sådant vi kan fortsätta finansiera tack vare det här extra tillskottet på 6,4 miljoner kronor, för att ge några exempel.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén säger i ett pressmeddelande att det är bra att satsningen på en likvärdig skola kan fortsätta. Och det trots att regeringen på torsdagen lade en slimmad budget.
– Det är en satsning som skolan så väl behöver. Med detta tillskott så finns det förutsättningar att vända utvecklingen och stärka likvärdigheten. Nu måste vi överallt bevaka att de ökade resurserna verkligen når ut till de enskilda skolorna och satsas på undervisning och elevhälsa, säger Åsa Fahlén.
Vimmerby kommun får 4,7 miljoner kronor och Västervik 8,8 miljoner.