Här får unga musiker prova livet som proffs

Hundratals unga musiker har börjat sina karriärer i Sommarorkestern. Många av dem har gjort musiken till ett yrke.

52 konserter på fyra veckor. Och repetitioner där emellan. Livet som proffsmusiker är tufft. Men lärorikt. De unga musikerna i sommarokestern trivs.

52 konserter på fyra veckor. Och repetitioner där emellan. Livet som proffsmusiker är tufft. Men lärorikt. De unga musikerna i sommarokestern trivs.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-06-23 18:00

I år firar orkestern 25-årsjubileum och det blir ett firande med både pukor och trumpeter. Och förstås en hel massa andra instrument också.

Genom åren har den ungdomliga orkestern kommit att bli en ganska tuff skola för de unga musikerna som faktiskt får chansen att prova på hur det är att vara proffsmusiker på riktigt.

– Det handlar om att spela, äta, sova och spela igen, säger eldsjälen Tomas Åstrand, en av ledarna för Sommarorkestern. Precis som det är att vara musiker på heltid.

Det är ett tufft program som väntar årets upplaga av orkestern. Inte mindre än 52 konserter är inplanerade. Och till det kommer mängder av repetitioner. Ofta är det konsert på förmiddagarna och rep på eftermiddagen. Om det inte är konsert då också förstås.

– De får verkligen möjlighet att nöta in repertoaren, säger Tomas Åstrand. Det ger ett års kunskaper på fyra veckor.

Tomas tycker det kan liknas vid en musikhögskola i miniatyr.

Mycket tack vare att många av deltagarna varit med länge, tre av dem i tio år.

– Det är roligt att se hur de börjar som knattar och sedan jobbar sig uppåt och tar mer och mer ansvar, säger Tomas. Det fungerar så att de äldre lär de yngre.

Tomas Åstrand var med från allra första början när sommarorkestern drog igång. Men idén kommer från Göran Lundberg i Målilla, som läst om något liknande på annat håll och tyckte att det var något att ta efter.

– Det var på senhösten 1994, säger Tomas Åstrand och vi började planera. Så sommaren 1995 började vi.

Ett stort uppdrag det året blev att inviga Hultsfredsfestivalen, med marsch från stationen ner till festivalområdet.

Ett annat minnesvärd ögonblick var spelningen vid Kustpilens invigning, Då fanns självaste Kungen med i publiken.

Sedan dess har sommarorkestern marscherat vidare från klarhet till klarhet och spelat för både kungligheter och vanligt folk i de mest skiftande sammanhangen. Både i Sverige och utomlands. Inte minst i Polen, där orkestern blev riktigt populär inom ramen för vänortsutbytet med Rumia.

En viktig del i verksamheten är att spela på äldreboenden och andra anläggningar. Både i Hultsfred och i andra kommuner runt omkring. Under de fyra veckorna är orkestern ständigt på väg någonstans.

Huvuddelen av jubileumsfirandet kommer att ske under Virserums Musikdagar nu i nästa vecka. Då blir det stor jubileumskonsert tillsammans med tubaisten Kalle Jacobsson och Tora Thorslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!