Här förvandlar barnen skräp till konstverk

Återbruket handlar precis om det som namnet utlovar. Företags spill och skräp återanvänds och förvandlas till konst i förskolebarnens händer. Från idé till verklighet har det tagit tre år. Nästa torsdag får de första barnen chansen att utöva sin magi på företagens spill.

Pär Edgren, ordförande i barn- och utbildnings- nämnden, och Per-Inge Petterson, ordförande i socialnämnden, klippte invigningsbandet tillsammans som symbol för det gensamma sammarbetet i lokalerna.

Pär Edgren, ordförande i barn- och utbildnings- nämnden, och Per-Inge Petterson, ordförande i socialnämnden, klippte invigningsbandet tillsammans som symbol för det gensamma sammarbetet i lokalerna.

Foto:

Hultsfred2016-09-13 10:00

Igår invigdes både den nya verksamheten Återbruket och Spegelns nya lokaler i Hultsfred. Spegeln öppnade upp verksamheten på platsen redan i somras och verksamheten har nu fått sällskap av det nystartade Återbruket.

Positiv respons

Bland plankor, pinnar, rör och plastbitar befinner sig förskolelärarna Lajla Svensson och Emma Fogis.

Tillsammans är de ansvariga för Återbruket och kontakten med företagen som donerar sina restprodukter till förmån för barnen.

– Vi har fått jättepositiv respons. Företagen tycker att det är kul att deras spill kan komma till användning. Deras skräp är guld för oss, berättar Emma.

Underlättar för skolan

Bägge lärarna menar att den nya verksamheten underlättar för pedagogerna i förskolan att få tag i roligt material och ger barnen mer att gå lös på.

– Det blir mer variation och en större mängd, menar Lajla.

– Det är vi som hämtar och samlar in sakerna. Det underlättar för övriga.

– Många förskolelärare efterfrågar sådant här material, tillägger Emma.

– Innan har de behövt ringa runt själva. Det var tungrott och tog mycket tid. Nu blir det så mycket mer

lättillgängligt när det finns på ett ställe.

Bättre koll

De menar också att företagen nu får en bättre koll på vilka av deras rester som är intressanta och att de flesta uppskattar att materialet får nytt liv.

– Företagen vet inte alltid vad vi frågar efter när vi säger ”spillprodukter”. Nu åker vi ut till dem och kan berätta för dem vad vi är intresserade av, berättar Emma.

– Det är berikande för dem också, de bidrar till att utveckla barnens kreativitet, menar Lajla.

– Nu har vi runt 20 företag som just nu skänker material till oss.

Bara början

Förskolechef Marie-Sofie Ekman var en av dem som höll tal under invigningen. Hon berättar att vissa förskolebarn kommer få testa sin fantasi med spillmaterialet redan nästa torsdag och att konceptet i framtiden kan komma att utvecklas.

– Vi börjar nu med förskolan för att starta någonstans. Till en början kommer pedagogerna att komma hit och hämta material till sina grupper senare kommer vi att börja hålla workshops här på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om