Här görs en jättesatsning: "Det är fantastiskt"

Ikeas nya fabrik i Hultsfred blir 22 000 kvadratmeter stor. "Det är fantastiskt att man säkerställer jobben för framtiden", säger Erik Bouvin, fackordförande.

Grävarbeten pågår på Ikea Industrys område inför bygget av den nya fabriken.

Grävarbeten pågår på Ikea Industrys område inför bygget av den nya fabriken.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-03-24 05:00

Jättesatsningen på Ikea Industrys område är i full gång. Närmast järnvägen har det fällts träd och omfattande grävarbeten pågår.

Av bygglovsbeslutet framgår att den nya industrilokalen, som ska byggas i sydöstlig riktning från nuvarande produktionshall, får en area på drygt 22 000 kvadratmeter.

"Tillbyggnaden uppförs med en byggnadshöjd på drygt sex meter, fasadbeklädnad i betong och plåt som målas blå, grå, och vit", skriver miljö- och byggnadsnämnden i beslutet.

undefined
Den nya fabriken får en fasadbeklädnad i betong och plåt som målas blå, grå, och vit.

Bygget är en del av ett större projekt som ska öka produktionskapaciteten på området.

"Bland annat avses Silverslättsvägen att förlängas, där tillbyggnaden kommer att ansluta med last- och lossningsmöjligheter. Även en verkstad för truckar inryms", skriver nämnden.

Som Vimmerby Tidning tidigare rapporterat siktar Ikea Industry på att tillverka fyra miljoner garderober per år i Hultsfred. Totalt sett handlar det om en investering på närmare 700 miljoner kronor.

– Investerar man så stort så säkerställer man fabrikens närvaro för framtiden. Det är väldigt glädjande, säger Erik Bouvin, klubbordförande i GS-facket på Ikea Industry.

undefined
Grävarbeten pågår på Ikea Industrys område inför bygget av den nya fabriken.

Att satsningen är igång märks på företaget.

– Det är ganska jobbigt för organisationen, för det är mycket olika saker att hålla reda på, åt alla möjliga håll.

Hur är det för era medlemmar?

– Generellt tycker medlemmarna, vad jag har fått till mig i alla fall, att det är fantastiskt att man säkerställer jobben för framtiden.

Erik Bouvin konstaterar att förändringar alltid är krävande.

– Vi jobbar och levererar fullt ut – vi har ingen minskning på det sättet i vår övriga produktion. Därifrån ska du överföra kunskap ifrån den organisationen till den nya. Vilken förändring det än är, så är det krävande av alla deltagande parter.

undefined
Förutom den nya produktionslokalen uppförs en del andra byggnader på området.

Den nya fabriken ska tas i bruk under senare delen av 2024. Under en övergångsperiod räknar företaget med att ta in extrapersonal, men hur mycket den ordinarie personalstyrkan ska utökas har ännu inte bestämts.

– Vi har inte suttit i några förhandlingar. Var sak har sin tid, säger Erik Bouvin.

Ikea Industry har en hög grad av automatisering.

– Garderobsfabriken hade aldrig kommit till Hultsfred 2008 om man inte hade automatiserat den så väl. Det är både på gott och ont.

Vimmerby Tidning har sökt Ikea Industrys vd Klas Franzén, som meddelar att företaget planerar att berätta mer om projektet senare i vår.

Det byggs, grävs och fälls träd på Ikea Industrys område.
Det byggs, grävs och fälls träd på Ikea Industrys område.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!