Skolgården är farligast – här händer flest olyckor

Skolgården kan vara en farlig plats. Det är här de flesta olyckorna och tillbuden inträffar. Det visar sig i den rapport som barn och utbildningsnämnden fick presenterad.

Skolgårdarna kan vara farliga. Många av de olyckor och tillbud som anmälts inträffar på skolgårdarna. Det framgår av en rapport som presenterats för barn- och utbildningsnämnden.

Skolgårdarna kan vara farliga. Många av de olyckor och tillbud som anmälts inträffar på skolgårdarna. Det framgår av en rapport som presenterats för barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-08-27 13:18

Rapporten berättar att 54 händelser, tillbud eller olyckshändelser inträffade på någon av skolgårdarna i kommunen under förra läsåret. 

– Det kan ju hända när eleverna leker och springer omkring, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. Det kan hända saker med gungor, klätterställningar och andra lekredskap.

Förskolans lekgårdar ligger också högt på listan, liksom också i idrottshallarna. När det gäller aktiviteter som det överlägset flest händelser som sker under rastaktiviteter. Nästan dubbelt så många som under idrottslektionerna. 59 händelser mot 17.

När det gällde skolans personal anmäldes 101 tillbud och 64 olyckshändelser under samma period. 30 av de här tillbuden och olyckshändelserna ska ha inträffat under lektionstid. Exempelvis i slöjd eller i laborationer. 

27 under lek och spel.  Tillbud med hot och våld är inte helt ovanliga, 38 händelser har rapporterats. 

Det är heller inte helt ovanligt med, som det heter, fall i samma nivå. Det vill säga att någon snubblar eller halkar. 18 fall har rapporterats.

– Det kan vara att någon halkat på en isfläck och ramlat omkull, säger Martin Snickars.

Det är bara några av de händelser som tas upp i rapporten.

– Vi jobbar kontinuerligt för att minska olyckshändelserna och tillbuden, för att se vad vi kan göra bättre, säger Martin Snickars. Men vi kan ju inte förbjuda lek. Tvärtom vill vi uppmuntra eleverna till lek och rörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om