Här kör folk utan körkort i Hultsfred

Näst intill dagligen rapporteras körkortslösa förare av polisen. Det är det i särklass vanligaste trafikbrottet, enligt statistik från polisen.

Antalet rapporterade trafikbrott i Hultsfreds kommun har minskat något jämfört med förra året, visar polisens egen statistik.

Antalet rapporterade trafikbrott i Hultsfreds kommun har minskat något jämfört med förra året, visar polisens egen statistik.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-10-31 08:00

Det är skrämmande vanligt med körkortslösa förare. Så här långt i år har polisen stoppat 84 bilister som samtliga saknade körkort.

En del av dem kör dessutom vanemässigt, och förekommer på flera ställen i polisens statistik.

Grov olovlig körning är det i särklass vanligaste trafikbrottet i Hultsfreds kommun, och har varit så de senaste åren. Under samma period förra året avslöjades 93 olovliga körningar och 2018 var det 69.

På andra plats i brottsstatistiken kommer sedan smitning från trafikolycka, där polisen har fått in 28 anmälningar hittills i år. Antalet smitningar har dock minskat enligt statistiken som berättar om 46 anmälningar under 2018 och 36 under 2019.

Men i stället har smitning från pakeringsskador ökat markant. Från 12 under 2018 till 23 i år, så här långt.

Rattfylleri är dessvärre också vanligt förekommande. Hittills i år har tolv berusade förare stoppats, och dessutom lika många narkotikapåverkade. När det gäller den senare gruppen, ser man en smärre ökning i statistiken, från nio stycken 2018 till dussinet fullt i år. När det gäller vanligt rattfylleri var det en topp under 2019, med 19 fall som nu minskat till 12.

Andra beteendebrott i trafiken, som anmälts – det kan vara missade stopptecken, felaktiga omkörningar och liknade – har minskat, och statistiken talar om åtta sådana brott hittills i år.

undefined
Så här ser utvecklingen av rapporterade trafikbrott ut. Från årsskiftet fram till nu och motsvarande period 2018 och 2019.

Polisens statistik över trafikbrott visar på en sorglig mansdominerad värld. Visst finns det kvinnliga trafiksyndare, men de är klart i minoritet. Bara 16 av de 197 anmälda trafikbrotten är utförda av kvinnor. Resten är det männen som står för. Sedan finns det förstås en rad brott där föraren är okänd, som exempelvis smitningsolyckor och parkeringsskador som inte gått att klara upp.

Det är dock svårt att peka ut någon speciell åldersgrupp som de värsta trafiksyndarna. Statistiken visar tvärtom, att det är tämligen spridda skurar. Möjligen att 25-åringarna sticker ut en smula. I den åldern har polisen hittills i år stoppat tio körkortslösa förare, varav sju i Hultsfred.

Att två stora vägar möts i Målilla kan möjligen spela in för det faktum att här har inte mindre än tolv olovliga körningar avslöjats så här långt i år. Lönneberga är också bra jaktmarker för polisen, här har 15 körkortslösa bilister stoppats hittills. Det är två fler än i Hultsfred. I Silverdalen har ytterligare 13 körkortslösa stoppats.

undefined
197 trafikbrott har anmälts från Hultsfreds kommun så här långt i år. Det är något färre än förra året under samma period, enligt polisens statistik.

I Virserum är det 24 körkortslösa som åkt fast.

Vid 17 av de avslöjade fallen finns ingen plats angiven, koordinater saknas är markeringen. Det betyder att de blivit stoppade ute på landsvägen någonstans.

Statistiken räknar antalet rapporterade förare. Det betyder att en eller annan har åkt fast flera gånger. Det finns några som kör olovligt vanemässigt.

– Det är inte helt ovanligt, säger kommunpolis Håkan Karlsson. Det är flera personer som förekommer ofta. De kan ha åkt fast både två och tre gånger på ett år. Det händer att vi tar bilar i beslag för att försvåra för dem att köra igen.

undefined
Kommunpolisen Håkan Karlsson är inte överraskad. "Olovlig körning har legat i topp på listan i flera år" säger han.

Att just olovlig körning och grov olovlig körning hamnar i topp på listan över trafikbrott i Hultsfreds kommun är ingen direkt nyhet för Håkan Karlsson. 

– Så har det varit länge, säger han. 

En del av förklaringen till mängden kommer sig av att det varit många nyanlända i kommunen.

– De får köra på sitt hemlands körkort i ett år, säger han, men när de väl blivit folkbokförda i Sverige gäller inte det längre. Och det har varit svårt att förklara för många, som fortsatt att köra bil.

Totalt sett har trafikbrotten minskat en i Hultsfreds kommun. Fram till nu har det rapporterats 199 trafikbrott. Det kan jämföras med samma period förra året då det var 244 trafikbrott rapporterade. 

Statistiken visar också på en minskning av antalet avslöjade rattfylleribrott. En förklaring till det är enligt Håkan Karlsson att polisen i dessa coronatider legat lågt med kontroller ute på vägarna. Trots det tycker Håkan Karlsson att man lyckats ganska bra med att hålla efter de påverkade bilisterna.

Han berättar också att polisen har god hjälp av allmänheten. Allra mest när det gäller kampen mot rattfylleriet-

– Vi har ett brett kontaktnät, säger Håkan Karlsson, och det händer ofta att någon ringer och ber oss hålla ögonen på den eller den bilen. Det betyder mycket för oss. Många brott är svåra att lösa utan hjälp från allmänheten.

Trafikbrott i Hultsfred

Summa rapporterade trafikbrott från årsskiftet fram till nU: 197. Samma period förra året var det 204.

Flest brott i kommunen rapporterades från Hultsfred, 85 och Målilla 29, Virserum 24.

Det vanligaste trafikbrottet är Olovlig körning(Grov olovlig körning.Under perioden rapporterades totalt 84 bilförare för att ha kört utan kort.

12 bilförare har rapporterats för grovt rattfylleri, eller rattfylleri under perioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!