Hon fick jobbet att utveckla Vimmerby och Hultsfred

Ett jobb fyllt av utmaningar väntar. Maria Bolin från Västervik blir ny samhällsplanerare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Maria Bolin börjar som samhällsutvecklare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. På måndag blir det första arbetsdagen.

Maria Bolin börjar som samhällsutvecklare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. På måndag blir det första arbetsdagen.

Foto: Privat

Hultsfred2021-01-29 18:00

Hon kommer att ta över jobbet efter Sara Dolk, som i stället blir ny stadsarkitekt i Västervik.

Maria Bohlin är uppvuxen utanför Lund i Skåne, men kommer närmast från ett jobb som samhällsplanerare i Skövde.

– När vi fick barn för ett år sedan, bestämde vi oss, jag och min sambo, för att flytta, säger hon. Det blev till Västervik, han kommer därifrån.

Så här långt har hon varit runt en del i kommunerna och titta på hur det ser ut. Och hittat både utmaningar och det som är bra. Som till exempel husen vid sjön Hulingen i Hultsfred. 

– Det är riktigt fint, tycker hon.

På måndag gör hon sin första arbetsdag i Hultsfred och Vimmerby. Samverkan är ett centralt begrepp för henne i jobbet. Samverkan med kollegorna, med politiken och med allmänheten.

– Det handlar om att hitta synergier, säger hon, i den bästa av världar kan ett plus ett bli tre. Man kan komma längre på det och skapa en utveckling i rätt riktning.

Det handlar också mycket om en övergripande planering, att se till att allt hänger ihop, att inte utvecklingen spretar åt olika håll, att det skapas en helhet.

Sedan tidigare har det gjorts ortsvandringar runt om i Hultsfreds kommun. Där har ortsborna fått tillfälle att ge sina synpunkter och lämna önskemål om vad som behöver göras. Resultatet har blivit långa "önskelistor".

– Vi ska komma ifrån "önskelistestadiet", säger Maria Bolin. Det är viktigt att vi inte glömmer bort de mindre orterna i kommunerna. Det är viktigt att vi tar vara på engagemanget hos de som brinner för sin hembygd, att vi krokar arm med dem för att driva utvecklingen framåt. Det är så vi får veta vad som är prioriterat och vad som behöver göras.

Det är viktigt, tycker hon, att se till hela kommunerna, att inte glömma bort de mindre orterna, utan att de också får bli en del av helheten. Så hon kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Det är så hon vill arbeta.

Att börja ett nytt jobb i dessa tider är lite speciellt, tycker hon. Det blir mycket hemarbete på distans inledningsvis. 

– Så det blir väl inte så kollegialt i början, men det blir väl bättre, säger Maria Bolin.

– Så småningom får vi se hur pandemin påverkar utvecklingen. Det kan komma mycket spännande ur det här. Vad får vi istället, när vi inte kan samlas och använda torg och parker som vi är vana vid? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!