Här pågår saneringen för fullt – efter översvämningen

Det är dagen efter den omfattande översvämningen på nedre botten i H-cityhuset. Saneringen är i full gång, torkfläktarna mullrar och vid det här laget har man fått ut nästan allt vatten.

Sju-åtta centimeter vatten på golvet. Det var vad arkivchefen Stefan Ölvebring såg när han kom till platsen på söndagsförmiddagen.

Sju-åtta centimeter vatten på golvet. Det var vad arkivchefen Stefan Ölvebring såg när han kom till platsen på söndagsförmiddagen.

Foto: Privat

Hultsfred2023-02-20 12:15

Samtidigt börjar också skadebilden att klarna. Både hos biblioteket och hos Svenskt Rockarkiv, som båda har omfattande förrådslokaler i källarplanet.

– Men jag vill inte uttala mig om skadeläget, eftersom det är ett försäkringsärende, säger Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv. 

Han berättar att det stod sju, åtta centimeter vatten på golvet i hela lokalen när han kom till platsen på söndagsförmiddagen. 

Det allra mesta av samlingarna finns på hyllorna, och det har klarat sig. Det fanns också en del saker som stod på golvet.

– Men jag tror att vi har klarat oss förhållande vis bra, säger han.

Hur pass känsliga är era föremål för vatten?

– Det beror på vilket material de är gjorda av, säger Stefan Ölvebring. Trä och papper är känsligt, men är det metall kanske det räcker att torka av.

Rockarkivets lokaler är byggda för att tåla det mesta. Men en stor översvämning blev lite för mycket.

– Jag tycker ändå att lokalerna har hållit emot ganska bra, med tanke på att det var cirka 40 centimeter vatten i garagedelen.

Inte heller bibliotekschefen Lisa Schuenke vill, eller kan uttala sig om skadeläget. Utan hon hänvisar till kultur- och fritidschefen Tommy Svensson Pöder.

Biblioteket har magasinsutrymmen i källarplanet och här har vattnet också trängt in. 

Saneringen är nu i full gång, och det gäller att få ut det sista av vattenmassorna. Och det betyder att möbler och annat på golvet måste flyttas så att man kommer åt att torka under.

På söndagen fanns inte tiden att göra sig en uppfattning. Tommy Svensson Pöder, och flera med honom, blev i stället fullt upptagna med att lyfta upp saker från golvet och få dem i säkerhet.

Han öser beröm över räddningstjänstens insatser på söndagen, som han anser gjorde skillnad genom att få ut det mesta av vattnet snabbt.

– Dels var de snabbt på plats, och de visade också ett enormt engagemang för arbetet, säger han.

I takt med att arbetet fortskrider kommer skadeläget att klarna alltmer. 

– Vi kan vara glada att det inte blev värre än det blev, säger Tommy Svensson Pöder. Svenskt Rockarkiv har unika samlingar där nere i källaren.

Han ser heller inte att händelsen kommer att påverka bibliotekets verksamhet.

Det var på söndagsförmiddagen som det upptäcktes att den rätta vattenledningen in till H-Cityhuset hade brustit och stora mängder vatten strömmat ut i källarplanet. Ett omfattande räddningspådrag drogs igång för att få ut vattnet.

Under måndagen fortsatte arbetet med saneringen efter söndagens stora översvämning i H-cityhuset.
Under måndagen fortsatte arbetet med saneringen efter söndagens stora översvämning i H-cityhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!