Får inte välja vaccin: "Hänt man rest sig och gått"

Nu öppnar man för nästa grupp att vaccinera sig. På hälsocentralen har det hänt att personer ändrat sig, när det visat sig att de ska få Astra Zenecas vaccin.

Förra veckan och denna har Hultsfreds Hälsocentral fått lite fler doser, totalt 670 stycken. "Men fortfarande är vaccinationstakten låg, i förhållande till hur många vi skulle hinna vaccinera", säger Karolina Stridh och Ann Arvidsson.

Förra veckan och denna har Hultsfreds Hälsocentral fått lite fler doser, totalt 670 stycken. "Men fortfarande är vaccinationstakten låg, i förhållande till hur många vi skulle hinna vaccinera", säger Karolina Stridh och Ann Arvidsson.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-14 08:01

– Två personer har rest sig upp och gått. Men vi har ändå gett 1 500 doser av tre olika vaccinsorter, så det är inte många som tvekat, säger vaccinationssköterskan Karolina Stridh.

Man får aldrig reda på innan vilket vaccin man ska få, utan det meddelas först när man sitter hos sjuksköterskan. 

Det går heller inte att välja, utan man måste ta det vaccin man blir tilldelad.

– Det stora flertalet är tacksamma över att få sitt vaccin. Det har bra skyddseffekt och det behöver ställas i relation till riskerna med att få covid-19, tillägger verksamhetschef Ann Arvidsson, som också upplyser om att en faktura på 200 kronor skickas ut om man avböjer vaccin på plats.

Förra veckan och denna har hälsocentralen i Hultsfred fått lite fler doser, totalt 670 stycken – men fortfarande är vaccinationstakten låg, i förhållande till hur många man skulle hinna vaccinera.

– Det ringer väldigt många fler till vårt callcenter (knappval 8) och vill ha en tid än vad vi får doser. Vi skulle gärna vilja ha mer vaccin och det vore underbart med ett jämnt flöde, säger Karolina Stridh.

– Vi kan ju inte påverka leveranserna, så vi sitter stilla i båten och tar det vecka för vecka. Vi kan inte stressa upp oss för det här, utan försöker göra det bästa av det, säger Ann Arvidsson.

Nu är det dags för nästa grupp 60-64 år att anmäla sig för att få första sprutan. 

Man kan mötas av att tiderna är fullbokade, men nya släpps kontinuerligt, så rådet är att pröva sig fram varje dag. 

– Vi rekommenderar att boka tid via 1177 när man fått sitt brev med instruktioner och vi är tacksamma för om man prioriterar tiden man fått. Det ställer till mycket merarbete för oss om tider bokas om.

Tidigare var målet i Sverige att alla över 18 år ska vara färdigvaccinerade till midsommar, nu är den målsättningen framflyttad till mitten av augusti.

– Det påverkar hur vi planerar sommaren. Vi arbetar för att alla ska få fyra veckors semester, säger Ann Arvidsson. 

Hur ser förutsättningarna ut att klara semestern?

– Vaccinationen prioriteras och vi samarbetar mycket, vi chefer i norr och även i hela regionen, kring hur vi ska lösa personalsituationen i samband med semestern. Utöver vår egen personal har vi även tillgång till vikarier i form av numera pensionerade sjuksköterskor och de som jobbar på andra enheter. Det är ett positivt tillskott vi värdesätter högt.

Vaccinationssköterska Karolina Stridh öppnar upp för en ny grupp, 60-64 år att vaccinera sig.
Vaccinationssköterska Karolina Stridh öppnar upp för en ny grupp, 60-64 år att vaccinera sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!