Fem flygande grästorvor markerar en historisk dag

Nu är det igång. Arbetet att bebygga Hultsfreds nya bostadsområde i Herrstorpet. Fem politiker, fem spadar och fem flygande grästorvor markerade det första symboliska spadtaget under tisdagen.

Lars Rosander, Åke Nilsson, Åke Bergh, Tommy Rälg och Tomas Söreling hjälps åt i sann Hultsfredsanda att ta första spadtaget i det nya bostadsområdet Herrstorpet. En stor dag, efter åtta års planering.l

Lars Rosander, Åke Nilsson, Åke Bergh, Tommy Rälg och Tomas Söreling hjälps åt i sann Hultsfredsanda att ta första spadtaget i det nya bostadsområdet Herrstorpet. En stor dag, efter åtta års planering.l

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-17 13:42

Redan i nästa vecka kommer entreprenadföretaget att etablera sig i området och börja med den första etappen. Det första som ska göras är att börja bygga infrastruktur med gator, ledningar och annat som behövs. Den första etappen blir längst åt söder, med ett antal villatomter närmast sjön Hulingen.

Ett och ett halvt år beräknas arbetet ta, innan hela området är klart. Men målsättningen är att det första bygget på Herrstorpet ska kunna komma igång redan i höst.

Projektledaren Tomas Lexinger på ÖSK berättar att man räknar med ett 40-tal tomter i olika storlekar i området. Många blir villatomter, men här finns också utrymmen för andra typer av boende. Som vi tidigare berättat är bland andra ETC intresserade av en av tomterna för att bygga ett spännande område, med stora och små hus.

– Vi har diskussioner med flera andra intressenter också, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef på kommunen. Det är flera större företag som är intresserade av att vara med.

Han bekräftar också att det finns en kö för att få en av villatomterna.

– Det här området är en riktig pärla, tycker projektledaren Tomas Lexinger och betonar hur noga man måste vara för att behålla de stora natur- och kulturvärdena som finns i området.

– Det är väldigt viktigt att vi gräver där vi ska och ingen annan stans, säger han. Och den stora eken vid infarten måste vi vara rädda om.

undefined
Knappt hade de första grästorvorna landat förrän den första grävmaskinen rullade ut på området. Men jobbet börjar inte på allvar förrän i nästa vecka.

Det gamla tegelbruket som finns på området ska sparas och rustas upp. Likaså kommer gården Herrstorpet att tas till vara för att bli en medelpunkt i området.

– Vid tegelbruket finns en öppen plan, där vi kommer att ställa i ordning en plats för utflykter. Med grillplats och annat, säger Tomas Lexinger, som vill att området ska bli för alla, inte bara för de som bor här.

undefined
Det finns stora natur- och kulturvärden i området, och det ska man försöka bevara så mycket som möjligt av. Som till exempel den gamla tegelladan.

En del i arbetet blir också att bygga ut Strandpromenaden, att skapa en gång- och cykelväg utmed sjön för att knyta ihop Herrstorpet med Sjövägen och centrala Hultsfred.

En annan del i utbyggnaden av området är att skapa en helt ny järnvägsövergång vid infarten. Det jobbet har kommit en bra bit på väg redan. En byggväg har också anlagts, så att det går att köra in byggtrafiken från Södra infarten, och på det viset slipper man den tunga trafiken på den nuvarande lilla vägen.

– Det är en stor dag i dag. Det har varit en planering som pågått sedan 2016, sa kommunalrådet Lars Rosander.

undefined
Projektledaren Tomas Lexinger på ÖSK berättar att det första som sker är att infrastrukturen ska byggas. De första husen kan komma på plats till hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!