Här spelar ungdomar datorspel dygnet runt

Under påsklovet arrangeras för första gången en e-sportvecka på Rock City i Hultsfred, där ungdomar får möjlighet att spela datorspel dygnet runt.

Hultsfred e-sport week har ett fullspäckat program. Evenemanget är öppet för allmänheten på torsdag och fredag kväll samt hela lördagen. På lördagen utlovas en stor gameshow samt SM-tävling i spelet Brawlhalla.

Hultsfred e-sport week har ett fullspäckat program. Evenemanget är öppet för allmänheten på torsdag och fredag kväll samt hela lördagen. På lördagen utlovas en stor gameshow samt SM-tävling i spelet Brawlhalla.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-04-22 08:00

I konserthallen på Rock City står datorer och skärmar uppradade. En del ungdomar har även tagit med sig ratt, växelspak och annan utrustning som behövs för att få till den rätta spelupplevelsen.

– Jag gillar att lana och har velat åka på Dreamhack länge, men jag har varit upptagen de helgerna, säger 16-årige Elias Hofverberg från Torsås som i stället bestämde sig för att vara med på Hultsfred e-sport week.

undefined
"Jag har spelat genom hela min barndom", säger Elias Hofverberg som berättar att intresset har gett honom vänner i bland annat Japan, USA och runt om i Sverige.

Dreamhack är världens största LAN-party, det vill säga ett evenemang där deltagarna kopplar ihop sina datorer och spelar tillsammans. Hultsfred e-sport week är betydligt mindre. Det finns plats för cirka 100 spelande ungdomar i konserthallen.

E-sportveckan arrangeras av fritidsgårdarna i Hultsfreds kommun och e-sportprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Ungdomarna kan spela dygnet runt och det finns även möjlighet att övernatta på Rock City.

– Vi har bjudit in alla fritidsgårdar i Kalmar län, men det var bara Torsås som dök upp. Vi hoppas på större intresse nästa gång, säger fritidsledaren Victor Elofsson.

Totalt 55 spelande ungdomar från Hultsfred och Torsås, samt 30 gymnasieelever från e-sportprogrammet, deltar under veckan. Gymnasieeleverna har satt ihop ett fullspäckat schema med turneringar och andra aktiviteter.

undefined
14-årige Melker Westrin från Hultsfred spelade Counter-Strike när Vimmerby Tidning besökte Rock City. Han såg mest fram emot turneringarna.

E-sport, eller elektronisk sport, är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö.

– I Hultsfred är e-sport väldigt populärt. Att vi har en e-sportutbildning på gymnasiet visar att vi ligger i framkant, säger Victor Elofsson.

När e-sportveckan inleddes sken vårsolen från en klarblå himmel utanför Rock City.

– Även om det är fint väder sitter många inne ändå. Det är bättre att de sitter inne tillsammans, säger Victor Elofsson som berättar att målet med veckan är att ungdomar som spelar ska få träffas fysiskt och skapa nya kontakter.

Bland deltagarna finns endast två tjejer, 13-åriga Ellinor Wikander och 14-åriga Linnea Westerholm från Hultsfred.

– Det är inte många tjejer som spelar tv-spel i området, säger Ellinor Wikander som själv haft ett spelintresse sedan barnsben, eftersom hennes bror ägnat sig mycket åt tv-spel.

undefined
Bästa kompisarna Ellinor Wikander och Linnea Westerholm är de enda tjejerna på Hultsfred e-sport week. Ellinors favoritspel är Call of duty medan Linnea föredrar CS, Counter-Strike.

Veckan avslutas på lördag med SM-final i spelet Brawlhalla. Sveriges bästa Brawlhalla-spelare gör då upp om SM-titeln på plats i Hultsfred. Dessutom utlovas en stor gameshow där det finns möjlighet att prova på en rad olika saker, bland annat en racingsimulator.

Hultsfred e-sport week arrangeras på Rock City under fyra dagar.
Hultsfred e-sport week arrangeras på Rock City under fyra dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!