Här tänds tändkulemotorerna

Under helgen fick 15 motorintresserade deltagare lära sig hur man får liv i gamla tändkulemotorer. - Att komma underfund med förbränningstekniken i de gamla motorerna är något man strävar efter i dagens teknik, berättar Nils-Erik Sjöstrand, ledare för kursen.

Hultsfred2007-04-23 06:54

Det är nämligen så att de gamla tändkulemotorerna är väldigt miljövänliga.
- Nu försöker man omvandla den gamla tekniken till moderna mått i dagens bilmotorer. Lyckas man med det så behöver man inte några förbud. Man skulle kunna minska bränsle-förbrukningen till mer än hälften av vad som krävs idag, säger Nils-Erik.
Dessutom, om den gamla tekniken kunde omsättas till modern industri, skulle man kunna köra motorerna på vilket bränsle som helst.
Om man kommer lyckas omsätta tändkulemotorernas teknik beror dock helt på oljepriserna, tror Nils-Erik.
- När folk blir riktigt pressade så måste tekniken utvecklas. Det driver fram rejäla uppfinningar.
Men tills dess... kan man i alla fall lära sig hur tekniken fungerade då.
- Syftet med den här kursen är att deltagarna ska få insikt i hur gamla motorer fungerar.
Under helgen fick de 15 deltagarna som tagit sig till Målilla från stora delar av Sverige lära sig såväl teori kring tändkulemotorerna som praktiska inslag, så som gjutning och svarvning av lager.
- Startprocessen är lite speciell, så vi har praktiska övningar i hur man lär sig köra motorerna, säger Sven-Erik Svensson, som tillsammans med Roland Svensson representerar arrangörerna Målilla-Gårdveda Hembygdsförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om