Nya maskinen är hjärtat i KGM:s produktion

Den nya maskinen har snabbt kommit att bli hjärtat i produktionen. Det mesta av det som tillverkas på träsidan hos KGM i Hultsfred har någon gång passerat den.

Den nya femaxliga maskinen har snabbt blivit något av hjärtat i produktionen på KGM i Hultsfred. Här laddar Edvin Kjellgren med ett nytt råämne som ska bli en gymnastikbom.

Den nya femaxliga maskinen har snabbt blivit något av hjärtat i produktionen på KGM i Hultsfred. Här laddar Edvin Kjellgren med ett nytt råämne som ska bli en gymnastikbom.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-12 08:00

– Det är en femaxlig, CNC-styrd maskin, säger vd Mattias Engkvist, som gärna visar upp maskinen. Den har fått sin plats bredvid företaget första, lite mindre och enklare CNC-maskin.

När vi hälsar på håller den som bäst på att tillverka bommar, ni vet den där sorten med en rund sida och en flat, som hissas ner från taket i gymnastiksalar. Maskinisten Edvin Kjellgren förklarar att den hinner med kanske 20 bommar om dagen. 

Han stoppar in ett fyrkantigt råämne i maskinen, trycker på startknappen och sedan gör maskinen jobbet, innan det är dags att lyfta ut den färdiga bommen, och stoppa i ett nytt råämne.

– Det sparar väldigt mycket arbete, mycket plockande med bitarna, säger Mattias Engkvist. 

Och det betyder en hel del för arbetsmiljön. Nu är det i stället maskinen som gör jobbet, utan att man behöver flytta på bitarna. Den klarar upp till 5,5 meter långa arbetsstycken.

Maskinen kostade cirka två miljoner kronor att få på plats, en av de största maskininvesteringarna som företaget gjort på senare år.

Det har snart gått ett år sedan maskinen kom på plats. Och vid det här laget är inkörningen klar, och man håller fortfarande på att lära sig vad den kan.

undefined
VD Mattias Engkvist berättar att företaget KGM i dagsläget har 33 anställda. Och att det är bra fart på tillverkningen. "Vi har klarat oss bra från pandemin, men peppar,peppar", säger han.

Företaget KGM i Hultsfred har specialiserat sig på att tillverka och sälja inredning och utrustning till sporthallar. Mattias Engqvist räknar med att man levererar i storleksordningen 25-30 stora och små sporthallar om året. 

– Det är både nyproduktion och renoveringar, säger Mattias Engkvist. Mycket är kundstyrda leveranser. Men vi har också en del lagertillverkning. Som till exempel ribbstolar och de klassiska gymnastiksalsbänkarna.

Vi lämnar träavdelningen och kommer vidare in i metallverkstaden. Mattias Engqvist öppnar en ny dörr och vi kommer in på plocklagret.

En jättelokal fylld från golv till tak med allehanda sport- och friluftsprylar. Höjdhoppsmattor, utegrillar, fotbollar och tusen andra ting.

– Vi har det mesta, säger Mattias Engkvist, eftersom vi levererar det mesta till kommuner och vi har ramavtal med många av dem.

Och då måste man kunna leverera kompletta anläggningar.

Däremot har företaget inte hängt på padelboomen i någon större omfattning. Banorna görs ju mest av glas och stål. Det ligger lite utanför företagets tillverkning.

– Men vi säljer racketar, säger Mattias Engkvist.

I monteringshallen träffar vi Patrik Ehrenlöf, som håller på att klä locket till några plintpallar. En lite mindre variant av den klassiska gymnastiksalsplinten, som vi alla mer eller mindre framgångsrikt har hoppat bock över i skolan. Inne på lackeringen, i nästa rum står nylackade plintar som väntar på slutmontering.

undefined
Patrik Ehrenlöf jobbar med att klä in locket till en plintpall, en lite mindre variant på den klassiska gymnastikplinten.

Tillbaka på kontoret igen börjar vi prata om mässor och liknande och hur osäkert det är med den typen av event i nuläget. De är ju en viktig del i företagets marknadsföring. 

– Det har inte varit något sådant de senaste två åren, säger Mattias Engkvist, men trots det tycker han att företaget har kommit undan pandemin ganska lindrigt.

– Men vi har förstås märkt av den, bland annat genom högre råvarupriser och att det varit en del leveransproblem. Det har varit svårt att få tag i en del grejer. Men nu har det rättat till sig med leveranserna och det finns råvaror igen. Samtidigt har ju sporthallsbyggena i landet rullat på. 

Företaget levererar och monterar över hela landet. Montörerna åker runt i Sverige och inreder nya och renoverade sporthallar med all den utrustning som behövs. Mycket av det tillverkas vid företaget i Hultsfred. Dessutom levererar man på export till Danmark, Norge och Finland.

undefined
Sågar, fräser, borrar, och mycket annat. Maskinen har alltid verktygslådan med sig.
Den nya maskinen kan användas till mycket. Det mesta som körs i fabriken passerar maskinen vid något tillfälle.
Den nya maskinen kan användas till mycket. Det mesta som körs i fabriken passerar maskinen vid något tillfälle.
KGM i Hultsfred

Bokstäverna KGM står för Kontroll, Gymnastik, Montage i Hultsfred och sammanfattar ganska väl vad företaget jobbar med.

I dagsläget har företaget 33 anställda, dels i den 4 000 kvadratmeter stora fabriken, dels också montörer som reser runt och inreder sporthallar runt om i landet.

Företaget arbetar både med trä och med metall, med lackering, lager och försäljning.

KGM AB är en vidareutveckling av ett tvåmansföretag som monterade gymnastiksalar åt Esselte Sport. 1985 övertog KGM tillverkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!