– Men än är det för tidigt att säga något om hur stor vindkraftsparken kommer att bli, säger Emma Polder på Energi och Miljöstrategi AB, konsultföretaget som anlitats för att driva processen. Vi kan ännu inte säga hur många verk det blir, eller hur höga. Först måste vi göra ytterligare ett antal inventeringar i området.
Det område man tittar på består av 18 kvadratkilometer brukad skog i närheten av Gårdveda utanför Målilla.
– Vi arbetar för ett företag som heter Dackevind, säger Emma Polder, en av delägarna i det bolaget är också stor markägare i området.
Företaget Energi och Miljöstrategi AB är ett konsultbolag, som specialiserat sig på just vindkraft och framförallt då på att driva tillståndsprocessen, som kan bli både lång och omfattande.
Satsningen är ännu i sin linda, även om det har pågått ett tag internt inom konsultbolaget. Men nu är det alltså dags att rulla igång det hela på allvar.
– Vi har kommit så långt att vi har inventerat fågellivet i området, säger Emma Polder.
– Och vi har förstås också tittat på hur mycket det blåser i området, vilka vindresurser det finns. Det är ju viktigt i sammanhanget.
Men det behövs fler kontroller innan det blir skarpt läge, bland annat måste man inventera bland annat fornlämningar och andra naturvärden. En rejäl kunskapsbank måste byggas upp innan processen går in i nästa fas, och det första som ska göras är ett samråd med ett antal myndigheter. Inte minst länsstyrelsen. Men också boende i området och andra berörda kommer att vidtalas under processens gång.
Så även om bollen nu är i rullning på allvar kommer det att dröja innan det blir några besked om tillstånd för vindkraftssatsningen i skogen utanför Gårdveda.
Ett första steg är dock redan taget, miljö- och byggnadsförvaltningen i Hultsfred är vidtalad om de planer som finns.
– I november kommer vi att ha ett myndighetssamråd kring den här satsningen, säger Anders Karlsson på miljö och byggnadsförvaltningen. Sedan vet vi mer om vad som kommer att hända. Det här myndighetssamrådet blir första steget i den här omfattande tillståndsprocessen.
Det är länsstyrelsen som har frågan på sitt bord och ger de slutgiltiga tillstånden. Miljö- och byggnadsnämnden i Hultsfred är bara med på ett hörn som remissinstans.