Ungdomsgäng döms efter "fruktansvärd misshandel"

Tonårsgänget från Hultsfred hade bestämt sig. De ville slå ner någon. Valet föll på en man i 50-årsåldern – som under en minuts tid fick flera slag i huvudet. Nu döms alla fem av tingsrätten.

Fem unga Hultsfredsbor döms av tingsrätten. Straffen varierar från dagsböter till fängelse.

Fem unga Hultsfredsbor döms av tingsrätten. Straffen varierar från dagsböter till fängelse.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hultsfred2023-01-05 11:30

Det var lördagen den 8 oktober 2022 som polis och ambulans larmades till Norra vägen i Oskarshamn. En man i 50-årsåldern hade då blivit överfallen och misshandlad.

– Mannen var ute och gick när han blev nedslagen bakifrån. Det blev inga livshotande skador, men han fick sårskador, kraftiga blåmärken och så vidare. Det var mycket våld mot huvudet, sa åklagaren Kjell Jannesson till Vimmerby Tidning i november, när ungdomarna från Hultsfred hade gripits.

 – Det här gänget har mer eller mindre hoppat på en slumpmässigt utvald person. Det handlar om en helt fruktansvärd misshandel. Fyra personer var med på misshandeln. Den femte körde, medveten om vad som skulle ske. 

Nu har tingsrätten sagt sitt. Och det är hårda straff som delas ut. Av de fyra som döms för grov misshandel får den äldsta i tonåringsgänget fängelse i ett år och sex månader. Enligt tingsrättens dom var han drivande i både planeringen och utförandet av misshandeln den där lördagskvällen i Oskarshamn. Bland annat genom att slå en flaska i huvudet på den drabbade mannen.

Två av de övriga som deltog i misshandeln döms till ungdomsvård, medan den fjärde döms till samhällstjänst i 240 timmar.

Personen som körde bilen döms för medhjälp till grov misshandel. I hans fall blir straffet dagsböter på sammanlagt 30 000 kronor.

Tingsrätten har även beslutat att alla fem ska betala cirka 10 000 kronor i skadestånd till mannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!