Hårda tider för den som jobbar som trubadur

Att jobba som musiker har varit svårt under pandemin. Många spelningar som blir inställda eller framflyttade.

Per Backstad riggar för en spelning på Vimmerby camping. Han har spelat här i några somrar och det finns något nostalgiskt över det hela, även om det kommer att bli en mindre publik.

Per Backstad riggar för en spelning på Vimmerby camping. Han har spelat här i några somrar och det finns något nostalgiskt över det hela, även om det kommer att bli en mindre publik.

Foto: Tobias Klein

Hultsfred2020-07-25 20:00

Per Backstad är 46 år gammal, bor i Vimmerby. Att ha vuxit upp i Hultsfred är en bidragande orsak till att intresset för musiken är så stort då Per Backstad varit med på Hultsfredsfestivalen sedan han var liten.

– Det finns med från barnsben, skrattar han.

Per Backstad har jobbat som trubadur på fritiden i 27 år. Han plockade upp en gitarr i tolvårsåldern och har inte satt ner den sedan dess.

Som många andra branscher så har underhållningsindustrin drabbats hårt och även om  Per Backstad bara jobbar som trubadur på fritiden så har han påverkats.

– Jag kan ju bara säga att just nu så ser det väl ut att landa på sju spelningar. Förra året så kunde jag räkna ihop 32, berättar Per Backstad.

Han fortsätter med att säga att han har kollegor som har drabbats betydligt hårdare än vad han själv har. Vissa har haft lite fler spelningar, medan andra inte haft en enda. Den första livespelningen som han haft sedan mars var i början på juni.

Hur kändes det?

– Hur gör man nu? Skrattar Per Backstad när beskriver hur det kändes att spela live igen. Han säger också att han upplevde det som att alla hade saknat det.

Hur ser du på framtiden?

– Väldigt ödmjukt. Jag vill ju tro att vi har gjort rätt i Sverige, på gott och ont. Det är ju svårt att säga vad myndigheten anser är att hålla ut. Är det över jul eller fram till i höst? Men jag tror att om bestämmelserna lättas upp så finns det väl all möjlighet i världen att livescenen kan frodas igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!