Hassan vill visa sin tacksamhet mot Hultsfred

Hassan Khalif Farah kom till Hultsfred för nästan exakt åtta år sedan, efter att ha flytt hemlandet Somalia.
Det var här han fick sina första erfarenheter av Sverige och här han lärde sig språket. Det har gjort att Hultsfred har en alldeles speciell plats i hans hjärta, så nu vill han visa sin tacksamhet genom att jobba som studiehandledare på Albäcksskolan och SFI.

Det var till Hultsfred Hassan kom som flykting från Somalia.

Det var till Hultsfred Hassan kom som flykting från Somalia.

Foto: Lotta Madestam

Hultsfred2017-12-23 09:00

Två dagar i veckan kommer Hassan Farah med tåg till Hultsfred från Stockholm, där han bor sedan hösten 2010.
– Jag flyttade dit direkt när jag fick mitt uppehållstillstånd, för arbetsmarknaden är svårare här. Men Hultsfred kommer alltid vara speciellt för mig, säger Hassan och lägger handen mot hjärtat. Jag känner en speciell känsla när jag är här.

Politiskt aktiv
Han fick åtta bra månader i Hultsfred. Oron över om han skulle få stanna i Sverige eller inte vilade ständigt över honom, som han säger, men han försökte att förvalta tiden väl genom att lära sig svenska och han var också tacksam över att få ingå i den grupp som fick lära sig att renovera lägenheter i Stålhagen.
– Jag tvingades fly av politiska skäl. Jag var sekreterare åt dåvarande statsministern och hotades av den islamistiska gruppen Al-Shabab, så jag såg ingen annan utväg än att fly landet.

Kryssades in
Han har fortsatt vara politiskt aktiv i Sverige som fritidspolitiker för Socialdemokraterna. Först som ersättare i äldreomsorgsnämnden, för att senare ta en ordinarie plats efter förra valet. 
– Jag kryssades även in i fullmäktige med 83 personröster, säger Hassan som numera även sitter i styrelsen för Arbetarekommunen i Sigtuna, är vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen och vid nästa års val hoppas Hassan ta en plats även i landstingsfullmäktige i Stockholms län, Nordväst.

Om man har viljan
Det är kämpigt att som flykting komma in i det svenska samhället. Det erkänner han. Men – han poängterar flera gånger att det går, om man har den rätta viljan.
– Det tar lite lid och man måste lära sig språket och kulturen. Sedan måste man vara tacksam, det är bara att jämföra med hur livet hade varit om man inte kommit hit.

Olika jobb
När Hassan flyttade till Stockholm fick han först anställning inom restaurangbranschen och han har senare jobbat med resursjobb inom skolan i Sigtuna kommun, som tolk för att senare övergå till att bli elevassistent, i huvudsak som modersmålslärare och som lärare i en förberedelseklass.
– I ett år har jag funderat på att åka till Hultsfred för att hälsa på. Då fick jag syn på att man sökte studiehandledare för somaliska elever, sökte tjänsten och fick den. Det känns jätteroligt, att kunna bidra med något när jag själv fått så mycket hjälp i Hultsfred. Nu har jag planer på att flytta hit, om jag bara får en bostad.
Förutom att han vill bjuda igen, hoppas han också kunna inspirera andra som flytt till Sverige.
– Jag vet ju att det går att komma in i det svenska samhället. Både inom arbetslivet och på fritiden kan man vara med och bidra och påverka som nyanländ. Det är det jag vill visa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om