Heldigitalt på historiskt fullmäktige

Nu tas steget fullt ut. Nästa sammanträde blir helt digitalt. Alla ledamöter kommer att medverka på distans, i salen finns bara presidiet.

Kommunfullmäktiges ledamöter på plats i salen. Så var det då, nu i coronatider tar de tekniksprånget och blir heldigitala. Ordförande Anders Andersson håller tummarna för att tekniken ska funka.

Kommunfullmäktiges ledamöter på plats i salen. Så var det då, nu i coronatider tar de tekniksprånget och blir heldigitala. Ordförande Anders Andersson håller tummarna för att tekniken ska funka.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-12-06 20:00

Det är ett stort kliv som tas. Och för att de mindre IT-vana ledamöterna ska komma in i matchen körs på måndag kväll, ett "genrep" för att testa tekniken. 

– Då kan de logga in sig och prova, säger Anders Andersson (KD), ordförande i kommunfullmäktige. Vi kommer dock inte att köra några ärenden.

Det spar man till 14 december då det riktiga sammanträdet hålls på Valhall. Då finns köpet av Dackestupet och rivningen av fem huskroppar i Stålhagen med på dagordningen. Framförallt det sistnämnda kan locka en del åhörare till sammanträdet. Det är en fråga som diskuterats intensivt bland allmänheten.

– Kommunallagen säger att jag inte kan hindra någon att lyssna till sammanträdet, säger Anderson, det är offentligt och den som vill lyssna har rätt att göra det.

Men för att det aldrig ska bli mer ån de åtta tillåtna personerna i salen kommer han att ta Valhalls foaje till hjälp.

Åhörarna ska heller inte behöva lyssna i nyckelhålet. Det kommer att finnas möjlighet att följa sammanträdet på de dataskrämar som finns. På så sätt ser och hör de samma saker som ledamöterna själva. Men i foajén är det besökarna själva som får hålla på restriktionerna.

– Vi tar det här tekniska steget nu, exakt 50 år efter att Hultsfreds Storkommun bildades, säger Anders Andersson, och tänker på att det var i december 1970 som kommunen bildades, för att bli verklighet första januari 1970.

Vid sammanträdet kommer också miljö- och byggnadspriset och kulturpriset att delas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!