Ung hembygdsforskare i Målilla belönas

Årets kulturstipendiat i Hultsfreds kommun är den unge hembygdsforskaren Linus Karlsson, 30, i Målilla, som lagt ner mycket arbete på att dokumentera ortens historia.

Linus Karlsson i Målilla är årets kulturstipendiat. Han sänder en tacksamhetens tanke till företrädaren Thorbjörn Svahn och fru Katarina, som hjälpt honom att komma vidare.

Linus Karlsson i Målilla är årets kulturstipendiat. Han sänder en tacksamhetens tanke till företrädaren Thorbjörn Svahn och fru Katarina, som hjälpt honom att komma vidare.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-30 10:52

De senaste åren har Linus Karlsson skrivit ett antal böcker om Målilla i gången tid. Målilla Kyrkby har dokumenterats, liksom byarna kring Hagelsrum. Och förstås boken om Målilla Kyrka som blev klar lagom till kyrkans 200-årsjubileum.

undefined
Tre böcker har det blivit, och fler är på gång.

– Det var inte lite överraskande när kultur- och fritidschefen ringde för att berätta. Jag trodde de hade något jobb på gång som de ville jag skulle göra, säger en glad hembygdsforskare som till vardags jobbar på ÖSK.   

Men så var det inte. De ringde för att berätta den glada nyheten om att han utsetts till Årets Kulturstipendiat i Hultsfreds kommun, och för att bjuda in honom till kommunfullmäktiges julbord nu i december.   

– Det är riktigt roligt, tycker han, även om det inte hunnit smälta in riktigt ännu.   

Tre böcker om Målilla i gången tid har det blivit hittills. Men Linus Karlsson har fler på gång.   

– Men det är ingen brådska med dem, det får ta den tiden det tar.   

Förutom böckerna driver Linus Karlsson också Facebooksidan Historierummet, där han presenterar historia och händelser från Målilla-Hultsfred med omnejd.   

– Jag tror att det också haft stor betydelse till att jag fick priset, säger han, Facebooksidan har fått många yngre människor att intressera sig. Och jag vet att det finns en del äldre som skaffat Facebook just för att följa sidan.   

– Det är kul att belöna en så pass ung och ambitiös hembygdsforskare, tycker Kultur- och Fritidschefen Tommy Svensson Pöder. Han har verkligen lagt ner sin själ i de här böckerna, ett engagemang som verkligen bidrar till vårt kulturarv.   

undefined
Arrangören Walter Hultman belönas med Musikpaviljongens pris, för sitt arbete med festivalen Mörkaste Småland.

Samtidigt belönas också arbetet med Hultsfreds nu äldsta musikfestival. Walter Hultman, arrangör av Mörkaste Småland får Stiftelsen Musikpaviljongens pris.   

– Han har ett otroligt engagemang för den här festivalen, säger Tommy Svensson Pöder. Festivalen kanske inte är den största och mest kända, det är en ganska smal musikgenre. Men Mörkaste Småland har ändå ett stort internationellt genomslag. Det kommer besökare från hela Europa till Hultsfred den här helgen. Det är verkligen imponerande.

Prisutdelningen kommer att ske nu i december månad, i samband med kommunfullmäktiges traditionella julsamkväm. Det tillhör traditionen att dela ut de kommunala priserna och utmärkelserna då.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!