Hemtjänsten drabbas av besparingar – reaktioner väntas

Hemtjänsten är en av verksamheterna som drabbas när socialnämnden i Hultsfreds kommun ska spara 11,7 miljoner kronor.

Med hjälp av ett nytt planeringssystem ska hemtjänsten bli mer resurseffektiv. Budgeten minskas med en miljon kronor.

Med hjälp av ett nytt planeringssystem ska hemtjänsten bli mer resurseffektiv. Budgeten minskas med en miljon kronor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2023-08-25 11:47

Vimmerby Tidning har tidigare berättat att stora besparingar väntar i socialnämndens verksamheter. Nu har nämnden klubbat igenom 17 besparingsförslag som skickas vidare till budgetberedningen och kommunstyrelsen.

Bland annat minskar anslaget till hemtjänsten med en miljon kronor i 2024 års budget.

– Vi har ökat anslaget till hemtjänsten tidigare, men här minskar vi anslaget. Där ser jag att vi kan få reaktioner från hemtjänstpersonal som känner i dag att man har svårt att få pengarna att räcka till, säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden.

undefined
"Vi har ökat anslaget till hemtjänsten tidigare, men här minskar vi anslaget", säger Per-Inge Pettersson (C) ordförande i socialnämnden.

Enligt Pettersson kommer ingen personal att varslas, varken inom hemtjänsten eller i någon annan av socialnämndens verksamheter. Däremot ska rekryteringen av personal minskas. Något som ska bli möjligt med hjälp av ny teknik och nya rutiner.

– Vi ska verkligen använda de nya digitala schemaläggningssystemen, så det blir lite nya rutiner för personalen. All personal kommer att bli berörd.

Den största besparingen görs på Opalen, ett boende med särskilt service. Verksamheten avvecklas, vilket minskar kostnaderna med 4,8 miljoner.

– Verksamheten har själv sett den möjligheten, eftersom man har så många färre i den verksamheten. Tre personer återstår. Som mest har det varit sju personer. Den verksamheten läggs ner helt och hållet, säger Per-Inge Pettersson.

Men nedläggningen innebär inte att de boende behöver flytta.

– De kommer att bo kvar i sina lägenheter som de har i dag. Det är bara stödjarna som kommer från ett annat upptagningsområde, säger Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i nämnden.

undefined
Med hjälp av ett nytt planeringssystem ska hemtjänsten bli mer resurseffektiv. Budgeten minskas med en miljon kronor.

Personalen flyttas till andra verksamheter.

– Vi kan erbjuda dem andra arbetsuppgifter inom förvaltningen, säger Per-Inge Pettersson.

Budgeten minskar även inom verksamheter som IFO Vuxen, Arbete och integration, äldreomsorgen, omsorgen om funktionshindrade och den kommunala hälso- och sjukvården.

Vidare minskas budgeten till frivilligsamordnare och anhörigverksamheten. Där finns pengar som inte används, enligt nämnden.

– Vi har många poster där vi sett att vi haft en lite högre budget än vad som gått åt de senaste åren. De pengarna tar vi väck nu, säger Pettersson.

– Det innebär att det finns ingen luft i någon verksamhet, utan man måste hela tiden jobba med ekonomisk hushållning.

Nämnden var enig om att gå vidare med besparingsförslagen.

– Det kommer att bli ett mödosamt arbete att få kommunen på rätt köl igen, säger Jonny Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!