Hjältar i vardagen belönade med fest

De gör ett ovärderligt arbete med att vårda en anhörig eller sätta guldkant på en annan människas vardag. Under torsdagen tackades anhörigvårdare och frivilligarbetare av kommunen med en stor fest.

Sonja Hjelmgren och hennes syster Elsie Wadman är båda anhörigvårdare åt sin bror.

Sonja Hjelmgren och hennes syster Elsie Wadman är båda anhörigvårdare åt sin bror.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-10-05 21:32

Den gemensamma nämnaren är att de gör vardagen bättre för andra människor.

– De avlastar socialförvaltningen enormt mycket. Den här festen är ett sätt att tacka dem för allt deras fina arbete under året, säger Gabriella Harrison, biståndshandläggare och anhörigsamordnare.

Uppmuntringsfesten bestod av både mat, underhållning och ett musikquiz, gjord av hotellets ägare Putte Svensson Sahlin. Ett 125-tal personer hade tackat ja, däribland Sonja Hjelmgren från Mörlunda som vårdar sin bror.

– Det här betyder att de visar uppskattning för mitt och andras arbete, säger Sonja.

I Hultsfreds kommun finns det 75-talet anhörigvårdare.

– Men vi vet också att det finns ett mörkertal, man kan säkert lägga till en nolla efter, säger Gabriella Harrison. Det behöver nödvändigtvis inte vara maka, make som vårdar utan kan lika gärna vara en granne, ett barn, en nära vän – närstående på något sätt.

Den andra gruppen hjältar är alla frivilligarbetare, som hjälper till på kommunens 14 träffpunkter, där det ordnas allt från caféer till bingo, till glädje för de äldre i samhället.

– Tidigare sköttes det av personalen, men lades ut på frivilligverksamhet 2004, berättar Ulrica Stolth, frivilligsamordnare. Det fanns en etablerad och bra väntjänst sedan tidigare, som tog över och blev en annan organisation med bredare ansvar. Det är dessa människor som ger av sin ideella tid, vi vill uppmuntra här i dag.

Ulrica Stolth kramar om Margita och Claus Tellermark från Mörlunda, som tack för deras frivilligarbete.
Ulrica Stolth kramar om Margita och Claus Tellermark från Mörlunda, som tack för deras frivilligarbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!