Hjältevadshus väntar på order – beslutet om Hultsfredsfabriken ligger runt hörnet

Redan innan semestern hade Hjältevadshus förhoppningen att kunna ge besked på om det blir en produktionsanläggning och hundratals nya jobb i Hultsfred.

VD Pontus Eklind.

VD Pontus Eklind.

Foto:

Hultsfred2017-09-11 10:20

En förhoppning som VD Pontus Eklind i bakspegeln ser som lite väl optimistisk. Många av landets kommuner menar han inte är vana vid husbyggande och tar tid på sig att fatta beslut.

– Tanken var att vi skulle fatta ett beslut innan semestern, nu hoppas vi på att göra det under hösten eller tidig vinter. Beslutet ligger inte så långt borta utan beror på potentiella order som ligger i pipen nu.

I våras blev det klart att Hjältevadshus vunnit en miljardupphandling med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att bygga lägenhetshus. Kommunerna skulle genom ett ramavtal slippa göra egna tidskrävande upphandlingar. Eftersom företaget inte har möjlighet att expandera i Hjältevad föll tankarna på Hultsfred.

– Hultsfred är huvudspåret, vi har bra samtal med kommunen och det har tidigare varit produktion av bostäder i lokalerna där. Om det blir så bra som vi tror kan vi inte producera allt i Hjältevad. Vi jobbar på planen om hur en ny husproduktionsanläggning skulle se ut men har inte tagit ett slutgiltigt beslut än, berättar VD Pontus Eklind.

Det som krävs för att kunna säga ja till utvecklingen av anläggningen är att fler kommuner placerar order. Än så länge Mariestad och Nyköping bestämt sig och produktionen av de hyresrätterna kommer att sättas igång i Hjältevad nu under hösten.

– Vi har två order som ska igång nu och de kommer att göras i Hjältevad. Sedan får vi se när, var, hur och om det blir fabrik i Hultsfred. Vi har samma ambition som i våras, men vi vill ta ett samhällsansvar och inte börja på något som sedan inte blir bra. Bygger vi en ny produktionsanläggning vill vi vara säkra på att det kan fungera i många år.

Att kommunerna inte hoppat på tåget lika fort som förväntat tror Pontus beror på att många inte har en byggvanan och att alla inte hunnit se möjligheterna med SKLs upphandling.

– Bostadsbyggandet har varit lågt i kommunerna. De är inte vana att hantera bostadsbyggande, det är det som gjort att det tar tid. Av 90 kommuner har mindre än hälften inte byggt något på se senaste 10 till 15 åren. Det här är ett nytt sätt att köpa hyresrätter. Här kan de gå in och titta på vara typhus och beställa. Den offentliga upphandlingen är redan gjord centralt. Men det tar tid för alla att se möjligheten i avtalet.

Ett tiotal kommuner håller just nu på att bestämma sig för om de ska lägga order på något av husen som kommer i två, tre och fyra våningar. Vad de beslutar kommer avgöra Hultsfredsfabrikens framtid.

– Vi har ett 15-tal förfrågningar men har inte kvantifierat hur många order vi behöver för att kunna ta ett beslut om anläggningen utan det är en samlad bild vi måste göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om