Högklassigt bygdespel

Läktarna var nästintill fullsatta vid Stenberga hembygdsgård under fredagskvällen, när föreningen Näverlundadalen bjöd in till premiären av sitt nyskrivna spel "På marsch mot evigheten".

Foto:

Hultsfred2010-06-21 06:37


Teatersällskapet i Stenberga har i år valt att berätta historien om en av bygdens mest kända personer, nämligen Jon Stålhammar på gården Salshult och hans brorsdotter Ulrika Eleonora som tog värvning i armén.
De levde i början av 1700-talet och historien börjar med att Jon Stålhammar, som gestaltas av Per-Olof Högstedt kommer hem till släktgården i Stenberga efter att tjänstgjort i Karl XII:s armé.
Hemma på gården väntar hans fru Sofia Drake med deras gemensamma barn och för att förenkla historien har teatersällskapet tagit sig vissa konstnärliga friheter, som till exempel att Ulrika Eleonora i spelet är dotter till Jon Stålhammar och inte brorsdotter.
I de tidigare spelen i Stenberga har man valt att berätta historier om starka kvinnor från bygden och så var även fallet i år, för i årets spel är det Sofia Drake, som gestaltas av Mona-Lisa Hagström Svensson och Ulrika Eleonora som gestaltas av Elin Stålhammar som står för de starka kvinnoporträtten.
Ulrika Eleonora är en typisk pojkflicka som tycker att alla kvinnosysslor på gården är fruktansvärt tråkiga, hon vill istället ägna sig åt männens sysslor som till exempel att jaga och rida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om