Högsäsong för fågelskådare

Så här års är det högsäsong för alla fågelskådare. Det kvittrar i varenda buske nu när flyttfåglarna börjar komma tillbaka. Många av dem rastar och tar en paus i sjön Hulingen för att vila upp sig inför resan norrut.

Det finns mycket spännande i fågelväg att se. Och expertis som kan berätta vad det är, när fågelklubben firar Fågelskådningens dag.

Det finns mycket spännande i fågelväg att se. Och expertis som kan berätta vad det är, när fågelklubben firar Fågelskådningens dag.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-05-04 12:13


Vad passar väl bättre då, än att arrangera Fågelskådningens dag och Fågeltornskampen.

Så nu på lördag kommer medlemmar i Hultsfreds Fågelklubb att finnas på plats vid fågeltornet i Järnudda från tidig morgon, för att berätta och svara på allehanda frågor om fåglar. Det finns dessutom kikare att låna för de som är intresserade.

Just nu erbjuder Hulingen och Lönnekullaviken flera fina rastplatser för flyttfåglar. Många väljer dessutom att stanna här och häcka.

– Tranorna spankulerar omkring, de bruna kärrhökarna bygger sina bon i vasshavet och i bland hörs den mystiska rördromen som lever dold i vassen och dess läte låter precis som när man blåser i en flaska, berättar Kenneth Rosén i fågeklubben.

– Andra fåglar vi förmodligen kommer att få se är havsörn, fiskgjuse, ormvråk, enkelbeckasin och nyanlända svalor.

Samtidigt hålls tävlingen Fågeltornskampen nu första helgen i maj. Ett antal svenska fågeltorn är bemannande med lag som räknar de fågerarter som ses och hörs. Det torn som räknar in flest vinner.

Den här tävlingen är dessutom internationell och det är ett antal länder som deltar.

Tävlingen har också ett djupare syfte, att sprida intresset för fåglar till en vidare krets och erbjuda en möjlighet att diskutera fåglar, fågelskydd, biologisk mångfald och en hel del annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om