I slutet av januari var nära 381 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige, vilket motsvarar 7,2 procent. Arbetslösheten har inte varit högre på tre år, enligt Arbetsförmedlingen.
Läget är ännu värre i Hultsfreds kommun där arbetslösheten uppgår till 8,2 procent enligt den senaste statistiken. I Kalmar län är det bara Högsby och Nybro som har högre arbetslöshet.
Efter nedläggningen av Stegen har Hultsfreds kommun inte längre någon lågtröskelverksamhet för arbetslösa som behöver en mjukstart.
– Det påverkar arbetsmiljön hos mina medarbetare ganska mycket. Arbetsmarknaden är tuff och man kanske behöver mjukstarta sina deltagare, den möjligheten har vi inte längre, säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på kommunen.
Hur klarar ni er utan Stegen i er verksamhet?
– Man ska inte sticka under stol med att det är en utmanande arbetsmarknad just nu, så det är ganska hård konkurrens om jobben. Vi jobbar på att hitta alternativa lösningar. Det blir mycket att man får vända sig mot näringslivet också. Vi jobbar på och kommer att behöva utveckla våra arbetssätt för att lyckas. Vi har en högre arbetslöshet än på många år, så det är tufft just nu, men vi kämpar på.
Enligt Robert Andersson har Arbetsförmedlingen i princip avvecklat sin verksamhet i Hultsfred.
– Under senare tid har det inte varit mycket arbetsförmedlingsverksamhet i kommunen alls. Vi hoppas att det är på väg att vända.
Ni har fått ta ett större ansvar för arbetslösa?
– Ja, så är det, eftersom det finns begränsad tillgång här i Hultsfred gör vi ganska mycket av det som man tänker att en arbetsförmedling gör. Men vi får hoppas att det är på väg att vända tillbaka.
Robert Andersson uppger att de försöker utöka antalet praktikplatser både i de kommunala verksamheterna och i det privata näringslivet.
Hur stort är intresset hos näringslivet att ta emot människor?
– Det finns ett intresse, sedan är det baserat på att man ska kunna gå in i produktion också. Det är väl där det blir lite svårare med folk som inte har full arbetsförmåga – de behöver kanske en längre inskolningsperiod.
Vi skrev nyligen om att Family Houses gamla lokaler står tomma på gågatan. Då var det någon som tyckte att kommunen kunde ta över lokalen och ha secondhandbutik och fikaförsäljning där. Kan det vara aktuellt?
– Rent principiellt skulle man kunna göra det, sedan är det en kostnad förknippad med själva lokalen. Det får man titta på och räkna på i sådana fall, säger Robert Andersson som uppger att de inte haft några konkreta diskussioner i den frågan.
Det skulle vara en liknande verksamhet som Stegen i så fall. Ni har inga planer på att starta upp den verksamheten igen?
– Vi har inga planer just i dag, sedan kan det förändras med tiden. Det ligger ett förslag om ett aktivitetskrav för försörjningsstödstagare som ska träda i kraft nästa år, säger Robert Andersson och tillägger att kommunen i så fall skulle få statligt stöd för verksamheten.
Regeringen vill att kommunerna ska bli skyldiga att tillhandahålla aktiviteter för personer som får försörjningsstöd.
– Vi har en del av de personerna i aktivitet redan i dag, men då blir det ett krav på alla kommuner att erbjuda aktivitet 40 timmar i veckan för samtliga.
Riksdagen väntas ta beslut i frågan under 2025, och sedan kan förslaget träda i kraft nästa år.
– Det skulle kunna ge lite möjligheter till att utöka verksamheten, om det blir verklighet.