Inte alla samtal som larmcentralen tar emot leder till att polis kopplas in, men under juli månad var det 106 samtal i Hultsfred som gjorde det.
Sett till hela landet låg Hultsfred på plats nummer 22 över de kommuner som hade flest larmsamtal som ledde till akuta polisärenden.
– Vi kan se en ökning av polisiära ärenden under sommaren, det är svårt att säga varför men generellt blir det fler nödsamtal när det är fint ute, man är ute och umgås och firar samt är ledig. Det beror på hur människor rör sig. Vi ser exempelvis att det ökar på sommaren i områden dit turister åker, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.
Hon menar att larmcentralen har sett en markant ökning av antalet larmsamtal, inte bara i Hultsfred, utan i hela landet den senaste tiden. Mycket handlar om en samhällsutveckling med mer extremväder, pandemi och ökad kriminalitet som bidrar till nya hot och ökad oro.
Det har skett en attitydförändring hos befolkningen till följd av samhällsutvecklingen och befolkningsökningen enligt Sarah Hummerdal.
– Vi måste ta alla samtal på allvar. Om det är pågående brott, fara för liv, eller nära i tid som är särskilt allvarligt kopplar vi över till polisen.
Kommunpolisen Håkan Karlsson är inte oroad över antalet akuta polisärenden i Hultsfred under juli månad.
– Det kan vara bra om folk har en benägenhet att ringa för de hoppas att polisen tar saker på allvar. Vi har fått fler poliser till Hultsfred så de kanske tycker det är lönt att ringa.
Vad handlar samtalen om?
– Folk är mer ute på sommaren och det blir lite fler incidenter av våld som sker i samband med alkohol. Det kan också vara personskador vid trafikolyckor.
Han säger att flera av samtalen som initialt blir akuta polisärenden inte behöver bli prio ett för den lokala patrullen. Det kan röra sig om bedrägeri över telefon, som blir en vanlig polisanmälan. Samtidigt kan larm om bedrägeri bli akut.
– Om någon kommer hem till en person och exempelvis utger sig för att vara hemtjänst och då stjäl från personen blir det prio ett. Då finns det en plats att utgå från.
Håkan Karlsson berättar att det även är vanligt att de får rycka ut efter att de fått larm om att personer har försvunnit. Det rör sig ofta om äldre dementa som har gått vilse men som tur är återfinns de i regel.