Ann och Magnus Eklöf har gjort slag i saken och satsat på solceller.
– Den här anläggningen ska ge ungefär åtta kilowatt om dagen – sett över året, säger Magnus, en bra dag kan den ge över tio kilowatt. Det är klart det märks på elräkningen.
– Fast nu i december har det varit så mulet att den inte fått så mycket uträttat, fortsätter han.
Så här långt har solcellerna suttit uppe i ett halvår och Magnus minns speciellt den allra första elräkningen som kom, sedan panelerna satts upp.
– Inklusive avgifter var den på 150 kronor, säger han. Men det var ju mitt i sommaren.
– Det ska bli spännande, säger Ann, i juli när vi kan summera ett helt år. Då först vet vi ett resultat.
Men så här långt har hon i alla fall kunnat konstatera att anläggningen ger 75 procent av den egna förbrukningen.
Anläggningen klarar en stor del av det egna behovet under fina dagar, det kan till och med bli lite ström över att sälja.
– Vi har ett avtal med Eon om att leverera vårt överskott, säger Magnus Eklöf.
– Det är framtiden, att ha sin egen elproduktion, säger Magnus Frank på Elajo i Hultsfred. Med elbilarna som blir allt vanligare är det värdefullt att kunna producera i alla fall sin egen förbrukning.
Tidigare har man alltid sagt att solceller fungerar som sämst när de behövs som bäst. Men det gäller inte längre, enligt Magnus Frank.
– Nu finns det möjlighet att ackumulera sin elproduktion, säger han. Man laddar upp sina batterier under dagen, för att ha ström till nätterna. Det finns batterier som klarar det, säger han.
Elajos Hultsfredsavdelning monterar en del solcellsanläggningar runt om i området. Ofta hos lantbrukare, men också hos företag och en hel del villor.
– Så det är en grej som kommer, säger han, och de höga elräkningarna driver på utvecklingen.
Sedan förra årsskiftet gäller helt nya regler för bidrag till solceller. I stället för bidrag inför man nu i stället en form av skatteavdrag. Det fungerar i mångt och mycket som rot- och rutavdragen.
Det vill säga att montören drar av 15 procent av kostnaden direkt på fakturan.
Installerar man samtidigt ett system för att lagra egenproducerad energi är skattereduktionen 50 procent av kostnaden. Lika mycket som för installation av laddningspunkt för elfordon.
Dock finns det en maxgräns på 50 000 kronor per person i skattereduktion. Skatteverket poängterar dock, att man måste ha betalat tillräckligt med skatt för att kunna utnyttja reduktionen.