Bonus-Malus gör begbilen hetare – högtryck på marknaden

Det är drag efter begagnat i bilvärlden just nu. Både i bilhallen och privat. Och en av anledningarna tros vara den nya bilskatten.

Volvo V70 är en av de bilarna som säljs snabbast på Blocket.se. En av flera bilar som är rejält eftertraktade som begagnade.

Volvo V70 är en av de bilarna som säljs snabbast på Blocket.se. En av flera bilar som är rejält eftertraktade som begagnade.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-06-02 08:00

– Det är klart att det tar emot att betala 12 000 om året i skatt, stället för kanske 1 600, säger Patrik Bengtsson, säljare på Engströms Bil i Vimmerby. Alternativet för många är att köpa en ny elbil. Cirka 30–40 procent av nyförsäljningen i dag är elbilar. Men begagnatförsäljningen rullar på bra just nu. Det rör verkligen på sig. Det är verkligen roligt.

undefined
Patrik Bengtsson, Engströms bil, Vimmerby, tror att de nya skattereglerna för nya bilar gör att många hellre köper begagnat just nu.

Efterfrågan på bättre begagnade bilar är stor, och har varit så det senaste året. Både i bilhallarna och privat. Sofia Hagelin, presskontakt på auktionssajten Tradera och hennes kollega Mathilda Adelborg på Blocket.se bekräftar att det är högtryck på bilmarknaden. 

De får också medhåll från Jessica Jegermalm, kommunikationschef på KVD-bil. 

– Vi märker att intresset för begagnat har ökat rejält det senaste året, säger hon. Och eftersom vi säljer många bilar på auktion så ser vi en stadig prisökning. Auktionerna är en bra tempmätare.

Och den tempmätaren visar att begagnatmarknaden är het just nu, en prisökning på 11 procent  noteras från april förra året till april i år. 

undefined
Begagnatmarknaden är het just nu. Flera vi talat med tror att det bottnar i Bonus-Malussystemet som gör skatten på nya bilar så mycket dyrare.

De nya skattereglerna är en del i det ökande intresset för begagnat. Bonus-Malus som det kallas gäller nya bilar och gör att skatten kan dra iväg ordentligt, baserat på koldioxidutsläppen. 

Men Jessica Jegermalm ser också att intresset för mindre bilar ökat nu under pandemin och hon tror att det berör på att många väljer att köpa sig en mindre pendlarbil eller andrabil för att slippa smittorisken i kollektivtrafiken.

Så spelar naturligtvis totalekonomi stor roll. En ny bil minskar ju kraftigt i värde så fort den lämnar bilhallen. 

Det mesta i begagnat-väg går att sälja. Även Hultsfredsbon Cacka Tegbergers gamla Volvo V70 från 2003. Men den kanske var lite väl begagnad...

– För den var lite trögsåld, säger han. 

Han annonserade ut bilen på Blocket och fick napp, men den köparen hoppade av när det visade sig att luftkonditioneringen lagt av. I stället blev det en lapp på anslagstavlan på Coop och då såldes den. Med trasig AC och allt. Och till ett reducerat pris.

– Men jag behövde ju bli av med bilen, säger han.

Annars tillhör V70 de mest populära bilarna på begagnatmarknaden. Enligt statistik från Blocket.se är det de mest sålda bilarna under april månad, med ett medianpris på 27 000 kronor. På andra plats kommer Volkswagen Golf och trea BMW 3-serien.

Snabbast säljande på annonssajten är en annan Volvomodell, C70 där 58 procent är sålda inom en vecka. Medianpriset ligger på 107 000 kronor för den stora cabrioletmodellen. På andra plats kommer BMW Z-serie, den lilla sportbilen har ett medianpris på 143 000 kronor.

På auktionssajten Tradera noteras också en ökning av intresset för begagnade fordon av alla de slag. Här har försäljningen ökat med tio procent under januari till april i år. Försäljningen av bilar har dragit iväg med hela 67 procent under samma period, jämfört med året innan, berättar Sofia Hagelin.

Även försäljningen av reservdelar har ökat med 20 procent. Så riktigt alla begagnade bilar är kanske inte riktigt som de borde. Totalt var det 800 fordon som bytte ägare under årets första fyra månader.

– Vi ser en stark ökning på försäljningen av begagnade bilar, säger hon. Kanske den osäkra ekonomin på grund av pandemin gör att fler väljer begagnat i stället för att köpa en ny.

Dyraste och mest sålda

Dyrast på Tradera i Kalmar län: En Cadillac de Ville cabriolet -70 62 000 kr

Snabbast säljande på Blocket.se: 
1 Volvo C70 58 procent såldes på en vecka och medianpriset var 103 000 kr
2 BMW Z-serien (56 procent 143 000) 
3 VW Up (55 procent 57 000) 
4 Hyundai i20 (49 procent 43 000 kr)
5, Hyundai Getz (48 procent, 15 850 kr)

Mest sålda bilen: Volvo V70 Medianpris 27 000 kr. 2, VW Golf 32 000 kr, 3) BMW 3-serie 59 000, 4) VW Passat 40 000 kr, 5, Saab 9-3 18 250 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!