Tillbaka från sin semester sätter hon sig in situationen och den aktuella statistiken över covidläget. Lisa Labbé Sandelin, Region Kalmars smittskyddsläkare, kollar pandemins senaste siffror.
– Vi ser ingen större ökning än och det finns eftersläpningar i statistiken från labben, men det rör på sig. Det är svårt att säga, säger Labbé.
I samma andetag konstaterar hon att smittan finns i hela länet. Under vecka 18 kom den så kallade BA4-varianten och under vecka 25 kom några enstaka fall av BA5 till länet.
– De verkar ta fart och de är oerhört smittsamma. De nya varianterna är intressanta. Vi vet inte så mycket om dem. Tidigare vaccin verkar inte ge skydd mot den här smittan, möjligen om man varit sjuk i omikronvarianten efter nyår. Symptomen kan vara mildare, men folk blir också ordentligt sjuka med hög feber. Vi har patienter på Iva (intensivvårdsavdelningen). Det är inte bara en vanlig förkylning, säger Lisa Labbé Sandelin.
När samhället nedklassat pandemin som icke samhällsfarlig och icke allmänfarlig verkar en ny pandemivåg vara på väg, mitt under sommaren. Just under semestern när vi samlas för att umgås tillsammans på evenemang, campingar och sommarfester.
– Jo, många har glömt pandemin. Man är trött på den och orkar inte hålla på. Jag känner igen det. Var det här tar vägen kommer visa sig under de närmaste veckorna, säger Lisa Labbé Sandelin om folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Hon påminner vikten av att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom och att ta självtest. PCR-test är inte möjliga att göra nu.
På sjukhusen i länet finns covidsjuka personer inlagda.
– Det kommer några få positiva provsvar per vecka. Det finns ingen tydlig trend på någon ökning. Men det finns en aktivitet. Vi vet att först kommer smitta, sedan smittspridning och sedan sjukhusinläggning. Det känns som det lurar runt hörnet.
Detta trots sommarvärmen och att vi vistas mera utomhus.
– Vi har även sett att virusnivån har ökat i avloppsvattnet vid Kalmar reningsverk, berättar Labbé.
Vaccinationsläget är oförändrat i landet. Åldersgrupp 18-64 år kan vänta sig den fjärde sprutan under hösten och den femte för personer över 65 år och i riskkategorier ska komma i september.
– Man diskuterar nu att tidigarelägga vaccineringen, berättar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.